Ramić-Mesihović: Reizbor Angele Merkel može značiti stabilizaciju na Balkanu

Fena

U Njemačkoj, gdje su opći izbori zakazani za nedjelju, 24. septembra, fenomen antiestablišment pokreta nikada nije ni izbliza dobio na popularnosti poput onih u Francuskoj i Nizozemskoj, ali je već postao dovoljno snažan da ponudi promjene unutar njemačke političke paradigme, izjavila je za Fenu direktorica Vanjskopolitičke inicijative BiH Lejla Ramić-Mesihović.

Naglašava da su s pravom sve oči javnosti uprte u Njemačku i možda se s pravom očekuje da Njemačka spasi Evropsku uniju dalje nestabilnosti. 

Mogući uspon

- Mnogi u Njemačkoj i njenoj kancelarki Angeli Merkel vide posljednji bastion odbrane Evropske unije od raspada. Starije njemačke političke partije vide šovinističku Alternativu za Njemačku (AfD) kao marginalnu radikaliziranu skupinu. Ipak, njen sasvim mogući uspon bi izvjesno vodio ka usitnjavanju utjecaja velikih političkih partija, što je uvijek preduslov za često neprimjereno i politički destabilizirajuće jačanje koalicionog kapaciteta malih partija – ističe Ramić- Mesihović. 

Dalje navodi da u sasvim izvjesnom scenariju u kojem je Angela Merkel dobila još jedan kancelarski mandat, može doći do ozbiljnog samopropitivanja Socijaldemokratske partije Njemačke.

Najstarija partija

Ramić-Mesihović dodaje da uprkos ovoj pretpostavci uglavnom zasnovanoj na ishodima mnogo sličnih scenarija, ova najstarija politička partija u Njemačkoj se doima prilično stabilnom pod vodstvom Martina Schulza, čiji politički kredibilitet i pobjednički mentalitet zasigurno doprinose zdravoj, demokratskoj i kompetitivnoj atmosferi u Njemačkoj.

Reizbor Angele Merkel, ali i dobar rezultat socijaldemokrata, mogu izvjesno značiti nastavak konstruktivnog fokusa na stabilizaciju uslova na zapadnom Balkanu, te zalaganje za nastavak procesa proširenja Evropske unije, ističe ona.

NA VRH

Podijeli članak na