Sjeverna Koreja: Ispaljenje raketa na kopneni dio SAD "neizbježno"

Srna
23.09.2017 22:12

Foto: Kim Jong-un

Sjeverna Koreja saopćila je danas da je ispaljenje raketa na kopneni dio SAD "neizbježno", nakon što je predsjednik Donald Tramp (Trump) sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una nazvao "raketnim čovjekom".

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Jong Ho iznio je svoj komentar pred Generalnu skupštinu UN nekoliko sati nakon što su američki bombarderi u pratnji borbenih aviona preletjeli međunarodnim vazdušnim prostorom iznad voda istočno od Sjeverne Koreje.

Kroz tako dugu i tešku borbu, sada smo konačno na nekoliko koraka od konačnog završetka naše državne nuklearne sile. Bezuspješno je nadati se da postoji šansa da će Sjeverna Koreja imalo biti potresena ili da će promijeniti svoj stav zbog oštrijih sankcija neprijateljskih snaga - naglasio je Ho pred okupljenima u Generalnoj skupštini UN.

Tramp je objavio nove američke sankcije krajem sedmice i istakao da će time obuhvatiti kompanije i institucije koje finansiraju trgovinu sa Sjevernom Korejom.

Početkom mjeseca, Vijeće sigurnosti UN je jednoglasno usvojio devetu rundu sankcija Pjongjangu zbog nuklearnog i raketnog programa.

Šef sjevernokorejske diplomatije, koji je naglasio da je krajnji cilj Pjongjanga uspostavljanje "ravnoteže moći sa SAD", odgovorio je da je sam Tramp u "samoubilačkoj misiji".

Američki predsjednik nešto ranije je izjavio da je Kim Jong-un u samoubilačkoj misiji.

NA VRH