GLOBUS

Njemačka: Otvorena birališta, Merkel želi četvrti historijski mandat

Piše: Avaz.ba

24.9.2017

U Njemačkoj je jutros u osam sati počelo glasanje na parlamentarnim izborima na kojima kancelarka Angela Merkel ima velike izglede da osvoji historijski četvrti mandat, dok bi u Bundestag prvi put poslije više od pola stoljeća mogli da uđu ultradesničari. 

Više od 60 miliona Nijemaca s pravom glasa, pozvano je da danas izađe na savezne parlamentarne izbore, na kojima će se odlučivati ko će u narednom četvorogodišnjem mandatu vladati najmoćnijom evropskom državom, a sve ankete ukazuju da će demohrišćani, kancelarke Angele Merkel, i ovaj put pobijediti. 

Bez Merkel ili protiv njene volje u Berlinu neće moći da bude formirana nijedna vlada, kažu analitičari, ukazujući da će Nijemci birati, prije svega, demohrišćane, za koje se procjenjuje da mogu dobiti oko 35 do 37 posto glasova.


Očekuje se da bi drugoplasirana partija, s oko 22 posto glasova, trebalo da bude Socijaldemokratska partija (SPD) Martina Šulca (Schulz), "izazivača" Merkelove, dok bi treća po snazi u Bundestagu mogla biti desničarska "Alternativa za Njemačku" (AfD), partija dobrostojećih muškaraca i euroskeptika koja je najviše političkih poena dobila na temi izbjeglica.

Ko će s Merkel vladati Njemačkom, ali i Evropom, otvoreno je pitanje, a analitičari ukazuju da bi nastavak vlade "velike koalicije" između njenih demohrišćana i socijaldemokrata Martina Šulca bio sasvim moguć i očekivan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.