GLOBUS

Sve ovo o Angeli Merkel niste znali: Živjela je ilegalno, vrbovali su je da postane špijun, a sada joj Nijemci zamjeraju jedan potez

(N.Kr)

24.9.2017

Angela Merkel je rekla da "ne spava baš najbolje" pred izbore i da se osjeća "kao pred važnu fudbalsku utakmicu kada čekate objavljivanje rezultata", prenosi portal "Politiko". 

- Razlika u poređenju sa fudbalskom utakmicom je to što sam ja na dan izbora osuđena na pasivnost, dok vi čekate ključnu utakmicu i tada možete dati sve od sebe - napominje ona, dodajući da političari, pak, moraju da djeluju prije izbora, intervjuima i javnim pojavljivanjima, a poslije mogu "samo da čekaju i posmatraju. 

Merkelova je kancelar Njemačke u posljednjih 12 godina. O "najmoćnijoj ženi na svijetu" postoje zanimljive činjenice koje su vezane za njen život i prethodna tri mandata koje morate znati.

Živjela je u ilegalnom stanu

U svojoj 30. godini bila je skvoter nakon što se razvela 70-ih. Merkelova je bila u toliko lošoj finansijskoj situaciji da nije mogla da priušti iznajmljivanje stana, pa je živjela u ilegalnom. Otac joj je tada rekao "da nije daleko dogurala".

Inače, skvotiranje je zaposjedanje prostora bez dozvole vlasnika. Najčešće se zaposjedaju dugo vremena prazni i zapušteni prostori, koji su u javnom vlasništvu ili čija je vlasnička situacija nejasna.


Pad Berlinskog zida

Otišla je u spa centar kada je pao Berlinski zid iako je živjela u istočnom dijelu Njemačke. Otišla je u saunu umjesto da prisustvuje padu zida. Kasnije je prešla granicu i pila pivo zajedno sa ljudima iz Zapadnog Berlina.

Vrbovali su je da postane špijun

Mogla je da postane istočnonjemački špijun. Jednom su je pitali da se pridruži tajnoj policiji Istočne Nemačke, ali nije pristala. Da jeste, njena politička budućnost mogla je da bude uništena.

Nakon pada Berlinskog zida, svi političari iz Istočne Nemačke koji su bili povezani sa tajnom policijom, morali su da daju ostavku.

Dijete nauke

Merkelovoj je nauka oduvijek bila u krvi. Poslije mature sa odličnim uspjehom i natprosječnim talentom u matematici i jezicima studirala je od 1973. godine na univerzitetu u Lajpcigu. Također, ima i doktorat iz fizičke hemije.

Topao doček za izbjeglice

Njemačku kancelarku svi su hvalili što je srdačno dočekala veliki broj izbeglica, tačnije milion od 2015. godine. Ali, kod kuće su je dočekali "na nož" zbog njene migrantske politike nakon čega su desničari počeli da dobijaju na snazi.

Pogledajte video:

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.