Politički komentari: Historijski rez u parlamentu najveće evropske države

Fena

Foto: Pristalice Angele Merkel u Berlinu/Fena/Xinhua


Njemačka politička javnost u nedjelju navečer, nakon izbora za 19. saziv Bundestaga, analizira rezultate i priprema se za razdoblje u kojem će po prvi put nakon Drugog svjetskog rata u Bundestagu sjediti predstavnici jedne desno populističke stranke.

Uspjeh Alternative za Njemačku (AfD), koja se nametnula kao treća politička snaga na nedjeljnim izborima, bila je glavna tema svih informativnih emisija i okruglih stolova u izbornoj večeri. 

Tradicionalni okrugli sto javnog servisa ARD, nakon centralne informativne emisije, na kojem sudjeluju predsjednici stranaka izabranih u Bundestag, prošao je u znaku obračunavanja šest demokratskih stranaka s AfD-om. Politički komentari govore o historijskom rezu, o tomu kako ništa više neće biti isto kao prije ulaska AfD-a u parlament najveće evropske države, prenosi Hina.

Svoje ogorčenja ulaskom desnih populista pokazalo je i oko 700 demonstranata koji su u nedjelju navečer protestirali pred jednim klubom na poznatom Aleksanderplacu, u središtu Berlina, gdje je AfD slavio svoj historijski ulazak u Bundestag.

NA VRH

Podijeli članak na