GLOBUS

Makron iznio prijedloge za "reset" EU

Agencije

26.9.2017

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izložio je na Sorboni u Parizu svoje prijedloge za "reset" Evropske unije (EU).

Makron je predložio stvaranje zajedničkih evropskih snaga za intervenciju do 2020., zajednički budžet za odbranu i "zajedničku doktrinu".

U EU već postoje "borbene grupe" za brže intervencije, ali zbog birokratije i neslaganja oko finansiranja nikada nisu upotrijebljene.

Druga Makronova ideja, na polju sigurnosti, je stvaranje evropske obavještajne akademije da bi se "osigurala bliža saradnja obavještajnih kapaciteta".

Također, predložio je stvaranje "zajedničkih snaga za civilnu zaštitu" koje bi pomagale u slučaju prirodnih katastrofa.

U vezi s migracijom, francuski lider predložio je osnivanje evropske agencije za azil i evropske granične policije da bi se izbjeglice "dostojanstveno primale", a oni koji ne ispunjavaju uslove za azil bili "brzo vraćani".

Također, Makron želi pokretanje evropskog progama za integraciju izbjeglica.

Predložio je određivanje "fer cijene" uglja kao i pokretanje industrijskog programa podrške ekološkim vozilima i potrebnoj infrastrukturi.

Prema Makronovom mišljenju, potrebno je formirati agenciju koja bi vodila računa o sigurnosti hrane u EU.

Makron želi i stvaranje evropske agencije za inovacije, poput vještačke inteligencije, kao i oporezivanje IT kompanija i regulaciju društvenih mreža u ekonomiji.

Založio se i za stvaranje budžeta EU da bi se finansirali zajednički projekti, protiv čega je ustao predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker).

Osim toga, francuski lider želi i postepeno približavanje socijalnih i fiskalnih modela članica EU.

Makron je predložio i definisanje korporativnog poreza do 2020. i uvođenje minimalne zarade, kao i poreza na finansijske transakcije, čemu se protivi više evropskih država.

Ideja francuskog predsjednika je i da svaki mladi Evropljanin provede najmanje šest mjeseci u nekoj drugoj evropskoj zemlji, a da svaki student do 2024. govori dva evropska jezika.

Predložio je i otvaranje evropskih univerziteta, kao i održavanje šestomjesečnih "demokratskih konvencija" o zajedničkim pitanjima širom EU, ali i jačanje Evropskog parlamenta transnacionalnim listama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.