GLOBUS

Južna Koreja strahuje: Slučajni incident izazvao bi rat

Avaz.ba

28.9.2017

Južna Koreja očekuje provokativnije akcije Sjeverne Koreje tokom sljedećeg mjeseca kad se obilježava godišnjica osnivanja njene Komunističke partije i kongresa Komunističke partije Kine, javljaju mediji.

Na sastanku s predsjednikom Mun Jae-inom (Moon Jae-in) u četvrtak, nacionalni savjetnik za sigurnost Čung Ei-jung (Chung Eui-yong) rekao je da očekuje akcije Pjongjanga oko 10. i 18. oktobra, nije dao više pojedinosti.

- Čungov izvještaj također navodi da postoje zabrinutosti u pogledu vojnog sukoba koji bi izazvali slučajni incidenti - rekao je Park Van-ju (Wan-ju), zastupnik i portparol vladajuće Demokratske stranke.

- Predsjednik je rekao da SAD govori o vojnim i diplomatskim opcijama, no Južna Koreja ne može ponovo prolaziti kroz rat - dodao je.

Napetosti na Korejskom poluotoku pojačale su se zadnjih sedmica kad su sjevernokorejski vođa Kim Jong-un i američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izmijenili prijetnje i uvrede zbog nuklearnog programa. 

Sjeverna Koreja optužila je Trampa da je proglasio rat nakon što je upozorio Kimov režim da neće potrajati bude li i dalje prijetio SAD i njegovim saveznicima, a ranije je upozorio da će u tom slučajuu Sjeverna Koreja biti totalno uništena.

Pjongjang je prošle godine izveo šest nuklearnih pokusa, a najveći je bio 3. septembra, i ispalio desetine projektila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.