GLOBUS

Ugledni američki intelektualci dali podršku Kataloncima: Španska politička represija podsjeća na Frankovu diktaturu

Avaz.ba

1.10.2017

Istaknuti akademici iz Sjeverne Amerike, među kojima je i slavni Noam Čomski (Chomsky), potpisali su pismo u kojem izražavaju podršku nezavisnosti Katalonije. 

U pismu akademici, njih 70 iz raznih područja, uspoređuju poteze aktuelne španske Vlade s fašističkim diktatorom Fransiskom Frankom (Francisco Franco) koji je vladao Španijom gotovo 40 godina, sve do smrti 1975. Nadalje, pozivaju da se odmah prekine s "političkom represijom" te da se dopusti narodu Katalonije da "slobodno izraze svoje politike stavove". 

Kompletan transkript pisma:

Otvoreno pismo po pitanju političke represije u Kataloniji

Mi smo akademici koji radimo na područjima političkih nauka, prava, ekonomije, ljudskih prava, sociologije, povijesti i vezanih studija u SAD, Kanadi i Meksiku. Pišemo kako bismo skrenuli pozornost na političku represiju koju provodi španska Vlada i nacionalna policija s ciljem sprečavanja održavanja referenduma kojeg je katalonska vlada najavila za 1. oktobar.

Kako se referendum približava politička represija postaje sve intenzivnija. Španske vlasti poručile su kao će fizički spriječiti izlazak naroda na biračka mjesta 1. oktobar te su zaprijetili hapšenjem katalonskog premijera Carlesa Puigdemonto te više od 750 katalonskih gradonačelnika jer su ustupili javni prostor za održavanje referenduma. Druge represivne mjere uključuju:

Španske vlasti su jednostrano preuzele kontrolu nad plaćanjem katalonskim kreditorima kako bi onemogućili trošenje novca za organizaciju referenduma.

The Guardia Civil (španska vojna policija) ugasila je web-stranice koje daju informacije i komentare po pitanju referenduma. Španske sudije naredile su vodećim internetskim operaterima  - Vodafone-u i Movistar-a - da spriječe pristup referendumu putem interneta na adresi ref1oct.eu. Oni su ispunili te zahtjeve.

The Guardia Civil izvela je racije na štamparije i distributere u barcelonskoj regiji te su zaplijenili 1,3 milijuna plakata i letaka.

The Guardia Civil izdala je nalog kojim se svim novinama i web-medijima koji podupiru nezavisnost naređuje, da ne smiju objavljivati nikakav materijal vezano uz referendum.

Španija otvara "sumnjive" pošiljke, kako se u njima ne bi nalazili materijali vezani uz referendum.

 Okupljanja u javnim zgradama su zabranjena, a u nekima je policija izvela racije.

Predsjednik EU komisije, Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker), rekao je kako će Evropa prihvatiti nezavisnu Kataloniju ukoliko to bude rezultat uredno provedenog referenduma. Španska Vlada sada želi represivnim mjerama spriječiti održavanje takvog referenduma.

Mi podupiremo zahtjeve ustavnih odvjetnika u Kataloniji i Španiji da se odmah prekine svako ometanje referenduma, pošto Članak 155 španskog Ustava nalaže kako španske vlasti mogu natjerati autonomnu zajednicu (državnu ili regionalnu Vladu) na poduzimanje pravnih poteza samo uz prethodno dobiveni konsenzus od strane većine u Senatu (gornji dom španskog parlamenta).

Takvo glasanje nije se desilo. Zabrinuti smo zbog toga što je razina političke represije u Kataloniji u ovom trenutku iznimno velika, a proizvoljna narav ove represije nije viđena još od vremena Frankove diktature. Zahtijevamo da Španija odmah prekine političku represiju u Kataloniji i omogući narodu Katalonije da slobodno izrazi svoju političku volju, piše Advance.hr

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.