GLOBUS

Zečević za Avaz.ba: Katalonci će tražiti podršku unutar Evrope, ali neće je dobiti

AFP

D. K.

2.10.2017

Neće biti većih sukoba, iako možemo očekivati političke traume. Duhovi su uzburkani, politika je u igri. Katalonci će tražiti podršku unutar Evrope, ali neće je dobiti. Uostalom, vrijeme će reći svoje. Ovako je u razgovoru za portal Avaz.ba politički analitičar Berko Zečević prokomentirao jučerašnji referendum u Kataloniji, na kojem je 90 posto građana zaokružilo "da", potvrdivši da želi otcjepljenje ove pokrajine od Španije.

- To je proces koji će trajati danima. Pregovora u ovom momentu neće biti jer jedni zastupaju jednu, a drugi drugu tezu - kazao nam je Zečević.

Iako su u sukobima građana i policije, prema posljednjim informacijama, povrijeđene 844 osobe, Zečević tvrdi kako je ključna stvar da nije bilo smrtno stradalih.

- To govori o razumu ljudi u Kataloniji i policije u Španiji, koja je relativno dobro iskontrolirala cijelu situaciju - ocijenio je Zečević.

Zečević: Ključna je stvar da nije bilo smrtno stradalih

Navodi kako će Katalonci učiniti sve kako bi od Evrope dobili podršku za svoju nezavisnost, no ipak je neće dobiti.

- Vi možete proglasiti nezavisnost, ali ako vas neko drugi ne priznaje, džaba ti ta nezavisnost - dodao je Zečević.

Naglašava kako će biti potrebno vremena da započnu pregovori između španske i katalonske strane, koja će tražiti drugačiju poziciju unutar Španije. 

- Sve se svodi na ekonomiju i treba imati u vidu da je Katalonija jedna od najbogatijih pokrajina u Španiji - rekao nam je Zečević.

Na referendumu o nezavisnosti Katalonije jučer je glasalo 2,26 miliona Katalonaca, od kojih je na glasačkim listićima odgovor "da" zaokružilo čak 90 posto građana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.