GLOBUS

WHO: Smanjiti broj smrtnih slučajeva uzrokovanih kolerom za 90 posto do 2030.

Fena

3.10.2017

Globalna radna skupina za borbu protiv kolere (GTFCC) pokrenut će u srijedu ambicioznu novu strategiju za smanjenje broja smrtnih slučajeva uzrokovanih kolerom za 90 posto do 2030. godine, saopćeno je iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

GTFCC je mreža koju čini više od 50 UN-ovih i međunarodnih agencija, akademskih ustanova i NVO-a, koja pruža podršku zemljama pogođenim kolerom.

Novi plan ove radne skupine, pod nazivom "Kraj kolere: Globalni plan djelovanja do 2030. godine", prepoznaje da se kolera širi u endemskim "žarištima", gdje godinu za godinom predvidljivo izbijaju epidemije ove bolesti.

Cilj ovog globalnog plana jeste usklađivanje resursa, učenje o najboljim praksama i jačanje partnerstava među zemljama, donatorima i međunarodnim agencijama.

On podvlači potrebu za koordiniranim pristupom kontroli kolere uz planiranje na nivou zemalja u cilju ranog otkrivanja i odgovora na izbijanje epidemije.

Implementacijom tog plana kolera bi do 2030. godine mogla biti eliminirana u do 20 pogođenih zemalja.

Napredak na polju pružanja vodovodnih i sanitarnih usluga (WASH) iskorijenio je koleru iz Evrope i Sjeverne Amerike prije nekoliko decenija.

Iako UN danas priznaje WASH kao elementarno ljudsko pravo, više od dvije milijarde ljudi širom svijeta i dalje nemaju pristup pitkoj vodi i u opasnosti su od kolere.

Slabi sistemi zdravstvene zaštite i slaba sposobnost ranog otkrivanja dodatno doprinose brzom širenju epidemije.

Kolera žestoko pogađa zajednice već opterećene konfliktima, manjkom infrastrukture, slabim zdravstvenim sistemima i neuhranjenošću. Zaštita ovih zajednica košta manje nego odgovaranje na epidemiju svaki put kada izbije.

Uvođenje oralne vakcine protiv kolere promijenilo je borbu protiv kolere, prevazilazeći jaz između hitnog odgovora i dugotrajne kontrole.

Dvije oralne vakcine, koje je odobrio WHO, sada su dostupne i pojedinci mogu biti u potpunosti vakcinirani za samo šest dolara po osobi, te ova zaštita traje do tri godine.

Globalni plan djelovanja pruža efikasne mehanizme za sinhronizaciju napora zemalja, donatora i tehničkih partnera. On podvlači potrebu za višesektorskim pristupom kontroli kolere uz planiranje na nivou zemalja u cilju ranog otkrivanja i odgovora na epidemije.

Jačanjem WASH-a u endemskim "žarištima", izbijanje kolere može biti spriječeno. Ranim otkrivanjem izbijanja kolere, te hitnim odgovorom, nekontrolirano širenje epidemije poput one u Jemenu može biti spriječeno, čak i u kriznim situacijama, navodi se u saopćenju Svjetske zdravstvene organizacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.