GLOBUS

Kim ponovo prijeti: Pjongjang zaprijetio Japanu nuklearnim oblacima

Avaz.ba

3.10.2017

Sjeverna Koreja zaprijetila je Japanu "nuklearnim oblakom" u slučaju nastavka pritiska, navodi se u saopštenju Centralne telegrafske agencije Koreje. 

"Pritisak Japana na Sjevernu Koreju, koji pogoršava tenzije na Korejskom poluostrvu, predstavlja samoubistvo, dovođenje nuklearnih oblaka na japanska ostrva. Niko ne zna kada će se situacija, koja je dovedena do granice eksplozije, pretvoriti u nuklearni rat. Ali ako se fitilj nuklearnog rata upali, onda će on istovremeno izbiti i na japanskim ostrvima“, navodi se u saopštenju Pjongjanga (Pyongyanga).

Ova izjava predstavlja nešto zakašnjelu reakciju na obraćanje japanskog premijera Šinza Abea (Shinza Abea) Generalnoj skupštini UN krajem septembra. 

Tada je Abe pozvao svjetsku zajednicu da liši Sjevernu Koreju finansiranja i tehnologija neophodnih za razvoj raketnih i nuklearnih programa.

Sjeverna Koreja je posljednji put uspješno testirala hidrogensku bombu za interkontinentalne balističke rakete 3. septembra. 

To je bilo šesto nuklearno testiranje Pjongjanga. Sedam dana prije toga, testirana je i balistička raketa koja je preletjela Japan.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je kao odgovor na te akcije jednoglasno uveo sankcije Sjevernoj Koreji koje značajno ograničavaju uvozne i izvozne mogućnosti Pjongjanga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.