GLOBUS

Tramp najpraćeniji svjetski lider na Twitteru, ima 40 miliona pratilaca

(D. K.)

5.10.2017

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) postao je najpraćeniji svjetski lider na Twitteru, premašivši čak i papu Franju po broju pratilaca na ovoj popularnoj društvenoj mreži, saopćila je njujorška kompanija za odnose s javnošću i komunikacije "Burson-Marsteller", na osnovu podataka sa svoje liste svjetskih lidera.

Sa oko 40 miliona pratilaca, Tramp je proteklog vikenda izbio u vrh liste od oko 890 naloga svjetskih lidera kao što su šefovi država i vlada, dok vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve ima neznatno manji broj sljedbenika na svim jezicima, navodi kompanija koja se bavi analizom "tweetplomatije" - korištenjem društvenih mreža za javnu diplomatiju, prenosi AP.

Šef digitalne službe u podružnici kompanije "Burson-Masteller" Matijas Lifkens (Matthias Lufkens), koji je osnovao sajt "Tweetplomacy", koji objavljuje podatke o digitalnim diplomatskim inicijativama, priznaje da su mnogi pratioci takozvani "botovi" ili je riječ o "uspavanim" nalozima.

Uz to, na listi koju ovaj sajt prati ne nalazi se bivši predsjednik SAD Barak Obama (Barack), koji ima više od 95 miliona pratilaca, napominje američka agencija.

Tramp često objavljuje vladinu politiku ili iznosi kontroverzne stavove baš putem Twittera.

Lifkens je naveo da Trampovi tweetovi pobuđuju mnoge "interakcije", zaključivši da se njemu dopada to što ima toliko pratilaca na ovoj društvenoj mreži.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.