GLOBUS

Washington Post: Donald Tramp navodno poništava nuklearni sporazum sa Iranom

( AFP)

J. B.

5.10.2017

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) će, navodno, ukinuti nuklearni sporazum sa Iranom - potez koji bi mogao stvoriti još jedan problem u diplomatskim odnosima SAD-a s drugim svjetskim silama.

Prema sporazumu iz 2015. godine Iran je sa šest nacija - uključujući SAD, Veliku Britaniju i Francusku - pristao da ograniči svoj nuklearni program najmanje deset godina u zamjenu za smanjenje ekonomskih sankcija koje su oštetile iransku ekonomiju.


Kako navode svjetski mediji, predsjednik smatra da sporazum nije u nacionalnom interesu i da će ovo pitanje proslijediti Kongresu, navodi Washington Post. 

Sama decertifikacija neće prekinuti sporazum SAD sa Iranom, nego bi time započeo 60-dnevni period revizije Kongresa, tokom kojeg bi zakonodavci morali da odluče da li će ugovor biti prekinut.

Republički članovi Kongresa jednoglasno su se suprotstavili sporazumu 2015. godine, ali danas se ne slažu oko toga da li bi predsjednik Tramp trebao zaista prekinuti sporazum.

Predsjednik ima vremena do 15. oktobra da ukine sporazum, međutim njegovi planovi se mogu promijeniti. Za sada je predviđeno da 12. oktobra drži govor u kojem se očekuje da izloži svoju strategiju za obraćanje Iranu.

Do sada je administracija izvijestila da Iran ispunjava svoje obaveze u nuklearnom sporazumu, ali državni sekretar Reks Tilerson (Rex Tillerson) je izjavio da je ta država i dalje "vodeći sponzor terorizma".

Tramp je više puta kritizirao ovaj sporazum i nazvao ga "jednim od najgorih transakcija u koje su se Sjedinjene Države ikada upustile".

Kritikom ugovora Trumpa je došai u sukob sa svjetskim liderima, uključujući premijerku Britanije Terezu Mej (Theresa May), koja je sporazum nazvala "vitalnim", kao i francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuelom Macronom).

Tokom svog obraćanja na Generalnoj skupštini UN, Makon je izjavio da je nuklearni sporazum "neophodan za mir".

Iranski predsjednik Hasan Ruhani (Hassan Rouhani) se ne slaže sa tvrdnjom američkog predsjednika, te je izrazio da bi bila velika šteta kada bi se ovaj sporazum poništio:

- Bila bi velika šteta za politiku kada bi se ovaj sporazum poništio. Kršenjem svojih međunarodnih obaveza, nova američka administracija uništava samo svoj kredibilitet i ugrožava međunarodno povjerenje - rekao je Ruhani. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.