GLOBUS

Pridružuju se trendu u EU: Danska razmatra zabranu burki

U Danskoj je registrirano 200 žena koje pokrivaju lice iz vjerskih razloga

Piše: S. N.

6.10.2017

Danska razmatra da uvede zabranu burki i drugih sličnih odjevnih predmeta kojima se pokriva lice na javnom mjestu.  

Nakon što je većina parlamentarnih stranaka podržala namjeru da se ta mjera uvede, danska vlada krenula je u proces izrade zakona. Namjera je da se na javnom mjestu onemogući djelimično ili potpuno pokrivanje lica.   

Najava zakona

Najava izrade zakona ponovo je rasplamsala debatu unutar Evropske unije. Na jednoj strani su zaštitnici ljudskih prava, ali i vjerske organizacije, a na drugoj organizacije koje tvrde da pokrivanje lica žene nema veze s vjerom i simbol je potlačenosti ljepšeg pola.  

Austrija, Belgija, Holandija, Bugarska i njemačka savezna država Bavarska uvele su zabranu nikaba i burke na javnom mjestu.

- Ne radi se ovdje o zabrani vjerske odjeće. Ovo je zabrana maskiranja – izjavio je Jakob Eleman-Jensen (Jacob Ellemann-Jensen), portparol najveće danske partije u parlamentu – Liberalne stranke.

Izjava je došla nakon odluke da Liberali podrže zabranu burke i nikaba.

Liberalna alijansa, stranka koja se oštro protivila zabranama ove vrste, voljna je da se one možda uvedu. Anders Samuelsen, ministar vanjskih poslova Danske na svom je Facebook profilu napisao da se ne radi o zabrani vjerskih simbola, već je riječ o drugoj mjeri restrikcije.  

- U Danskoj će biti zabranjeno maskiranje. To je to – napisao je on. No, dodao je da, ako je to moguće praktično izvesti, bez da se izdaju naše temeljne vrijednosti, Liberalna alijansa će glasati za“.

Protiv, ali...

Socijalni demokrati, najveća danska stranka, s druge strane, oprezno se protivi ovoj mjeri.

- Ako se mora, podržat ćemo ovu zabranu. Ali, postoje određene dileme. Ako ništa, moramo vidjeti kako će se ta mjera provoditi – naveo je Mette Fredriksen, lider ove partije.

Vlada Norveške u junu ove godine zabranila je pokrivanje lica muslimanski i obdaništima, školama i na univerzitetima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.