GLOBUS

Rohinja pobunjenici u Mijanmaru su otvoreni za mir, ali prekid vatre završava

( AFP)

Fena

7.10.2017

Rohinja pobunjenici su u subotu saopćili da su spremni odgovoriti na svaki mirovni potez mijanmarske vlade, ali jednomjesečni prekid vatre koji su proglasili kako bi omogućili isporuku humanitarne pomoći u državi Rakhine uskoro će biti okončan.

Iz Armije spasa Rohinja Arakana (ARSA) nisu kazali kakvu akciju će poduzeti nakon što primirje završi u ponoć u ponedjeljak, ali su "odlučni zaustaviti tiraniju i ugnjetavanje" nad Rohinja narodom, pišu svjetske agencije.

- Ukoliko u bilo kojem trenutku burmanska vlada bude naklonjena miru, ARSA će pozdraviti tu naklonost i uzvratiti istom mjerom - navodi se u saopćenju ove grupe.

Kada je ARSA proglasila jednomjesečni prekid vatre, glasnogovornik vlade je rekao da "naša politika nije da pregovaramo s teroristima".

Iz ARSA-e tvrde da vlada koristi ubijanje, paljevinu i silovanja kao "alate depopulacije".

U intervjuu za jednu svjetsku agenciju čelnik ARSA-e Ata Ullah je povezao stvaranje ove grupe sa sukobima između budista i muslimana u državi Rakhine 2012. godine, kada je skoro 200 osoba poginulo, a 140.000, većinom Rohinja, je raseljeno.

Iz ARSA-e kažu da se ova grupa bori za prava Rohinja koji nikada nisu smatrani autohtonom manjinom u Mijanmaru i stoga im nikada nije dato državljanstvo po zakonu koji povezuje nacionalnost s etničkom pripadnošću.

Ova grupa je ponovila svoj zahtjev da Rohinje budu prepoznate kao "autohtona domorodačka" etnička skupina, dodajući da svim Rohinjama treba biti dopušteno da se "bezbjedno i dostojanstveno vrate kući... da slobodno odrede svoj politički status i razvijaju se ekonomski, društveno i kulturološki".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.