GLOBUS

Sudan očekuje normalizaciju odnosa sa SAD-om nakon ukidanja sankcija

( Agencije)

Fena

7.10.2017

Sudanski zvaničnici su u subotu kazali da se raduju saradnji s američkom administracijom kako bi se nakon ukidanja sankcija protiv Sudana u potpunosti normalizirali odnosi između ove dvije zemlje.

- Mi se nakon ukidanja sankcija radujemo saradnji radi potpune normalizacije. Odnosi između Sudana i SAD-a su stari i mi se radujemo vraćanju tih odnosa na normalan i prirodan kolosijek - rekao je sudanski ministar vanjskih poslova Ibrahim Ghandour novinarima na aerodromu u Khartoumu.

Ghandour je istakao da je "ukidanje američkih sankcija protiv Sudana prirodan ishod dijaloga koji je trajao oko 16 mjeseci i rezultat je dogovora između ove dvije zemlje".

SAD su u petak donijele odluku o trajnom ukidanju ekonomskih sankcija protiv Sudana zbog "kontinuiranih pozitivnih aktivnosti radi održavanja prekida neprijateljstava na područjima konflikata u Sudanu, kako bi se poboljšao pristup humanitarnoj pomoći širom Sudana i održala saradnja s SAD-om na rješavanju problema regionalnih sukoba i opasnosti od terorizma".

Iz američkog ministarstva vanjskih poslova je saopćeno da će ova odluka na snagu stupiti 12. oktobra.

Sankcije protiv Sudana su nametnute 1997. godine, te je ta zemlja na američkom spisku zemalja koje finansiraju terorizam.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.