GLOBUS

Holandija: Rekordnih 208 dana bez vlade

Avaz.ba

7.10.2017

Holandija će u ponedjeljak oboriti jedan prilično neobičan rekord. Naime, tog dana će ući u 208. dan bez vlade, još od parlamentarnih izbora održanih 15. marta, što je najduži period koji je ta država provela bez premijera i ministara od 1977. godine.

Doduše, ne može se reći da im loše ide u ovom vremenu bezvlašća. 

Gospodarstvo sasvim dobro funkcionira, naplata poreza i plaćanje preuzetih obveza odvija se bez problema, život ide nekim svojim ustaljenim tokom. Problem je isključivo političke prirode, i to ponajprije zato što je na izborima u parlament, koji broji 150 zastupnika, ušlo čak 13 stranaka. Ovako velika fragmentacija glasova znači da su za bilo kakvu koaliciju koja bi mogla osigurati 76 glasova potrebne čak četiri stranke. 

Budući da su apetiti političara u ovakvoj situaciji znatno narasli, dogovora nema iako već više od pola godine pregovaraju svi sa svima. Ipak, u cijeloj toj mreži pregovora ni jedna kombinacija nije bila uspješna. Uvijek nešto nedostaje. Malo, ali nedostaje. 

Inače, prosječno vrijeme tokom kojeg su Holanđani slagali koalicije i vlade po izborima za parlament iznosi 87 dana. 

Ipak, dugotrajni periodi bez vlade nisu toliko neuobičajeni. Upravo 208 dana, baš kao i Holandija u ponedjeljak, bez vlade je 2010. godine bio i Irak, i to nakon prvih izbora koji su u toj zemlji provedeni nakon svrgavanja Sadama Huseina. Iako su Iračani bili u životnoj opasnosti izlaskom na birališta, političarima u tada novoformiranom parlamentu trebalo je više od pola godine da se dogovore ko će zaista upravljati zemljom. Bar formalno, ako se izuzme utjecaj koji SAD ima na službeni Bagdad. 

Tu je i naša Bosna i Hercegovina, koja je u političkom vakuumu bez vlade bila 450 dana. Tu je, uostalom, i Hrvatska u kojoj je tadašnjem premijeru Oreškoviću Sabor izglasao nepovjerenje 16. juna 2016., da bi sadašnji premijer Plenković Vladu predstavio, i dobio povjerenje Sabora tek 19. oktobra. U međuvremenu postojala je nefunkcionalna tehnička vlada. Ipak, rekord među svim zemljama svijeta drži Belgija, koja je od 2010. punih 589 bila dana bez vlade. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.