GLOBUS

Napetosti između dvije zemlje: Turska i SAD međusobno obustavile izdavanje viza

Fena

9.10.2017

Američka ambasada u Turskoj, a potom i turska ambasada u SAD obustavile su izdavanje viza za svoje državljane koji putuju u SAD ili Tursku, javljaju agencije. 

Do ovakvih mjera je došlo nakon što je u Turskoj uhapšen uposlenik američkog konzulata što je dodatno zakompliciralo odnose država koje su saveznici u NATO-u.

Prošle sedmice, uposlenik američkog konzulata u Istanbulu je uhapšen pod optužbama da je vezan za Fetullaha Gulena kojeg Ankara sumnjiči da je iz SAD organizirao vojni udar u Turskoj prošle godine. 

Vašington je taj potez ocijeni neosnovanim.

- Posljednji događaji su primorali vladu SAD da preispita predanost Turske očuvanju sigurnosti osoblja američkih misija - navedeno je u saopćenju Ambasade u Ankari.

Donesena je odluka da se obustavi izdavanje svih neimigrantskih viza u svim diplomatskim predstavništvima SAD u Turskoj. Isti korak je poduzela odmah i Turska izdajući gotovo identično saopćenje u kojem su samo zamijenjena imena država.

Turska državna agencija Anadolija je objavila da je uhapšen turski državljanin pod optužbama za pokušaj špijunaže s namjerom nanošenja štete ustavnom poretku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.