GLOBUS

Svjetski mediji o Oriću: ''Srebrenički branitelj oslobođen optužbi''

( Screenshot)

Piše: J. B.

9.10.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine Naser Orić oslobođen je krivice za počinjenje krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Vijest o oslobođenju krivice odjeknula je u regionalnim medijima, ali i u svjetskim, pa cu BBC, Abc News, Deutsche Welle, Spiegel, Stern i Zeit su danas pisali o Naseru Oriću. 



  • BBC.com: Srebrenički branitelj Naser Orić oslobođen u Sarajevu: Naser Orić je uhapšen u Švicarskoj 2015. godine, ali je izručen u BiH da se suoči sa optužbama. Mnogi Bošnjaci ga smatraju herojom za odbranu Srebrenice tokom rata 1992-1995.

  •  Spiegel.de: Bivši komandant Naser Orić oslobođen svih optužbi: Naser Orić se krivio za ubistva zatvorenika, no sada je Sud odlučio: Bivši komandant Bošnjaka ne mora u zatvor.

Podsjećamo, Orića je Tužilaštvo BiH teretilo za ratne zločine počinjene 1992. godine na području Srebrenice. Prema optužnici, Tužilaštvo BiH teretilo je tadašnjeg komandanta da je 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.