GLOBUS

Inicijativa za proglašenjem nezavisnosti poljuljala katalonsku ekonomiju

Avaz.ba

10.10.2017

Politička nesigurnost uzrokovana težnjom za nezavisnošću potaknula je nekoliko velikih kompanija da premjeste pravno sjedište iz Katalonije u druge dijelove Španije, posredno utječući i na male firme i na štedne račune građana te regije. 

Mogućnost osamostaljenja Katalonije je već potakla banke Sabadell i CaixaBank da presele pravno sjedište u druge dijelove Španije, podsjeća AFP.

Početkom sedmice pridružile su im se i firme za razvoj nekretnina Colonial i operater sustava naplate cestarina Abertis, najavljujući selidbu sjedišta iz bogate regije na sjeveroistoku Španije.

Odluku su donijele neposredno uoči govora predsjednika te regije Karlesa Puidžmona (Carlesa Puigdemonta) u katalonskom parlamentu, u kojem bi on prema nadanjima separatista mogao jednostrano objaviti nezavisnost Katalonije, napominje francuska novinska agencija.

Puidžmon bi trebao održati govor u parlamentu danas u 18 sati.

Katalonija ima 7,5 miliona stanovnika a površinom je gotovo izjednačena s Belgijom. Generira oko petine španskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i četvrtinu izvoza.

Sjedište je također 40 posto velikih kompanija, odnosno onih koje zapošljavaju više od 200 radnika, napominju stručnjaci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.