GLOBUS

Mađarski ministar Sijarto poručio: Balkan i BiH moraju što bliže NATO i EU

Sijarto: EU nema strategiju prema Balkanu

S. N.

11.10.2017

Sjevernoatlantski savez (NATO) treba aktivirati Akcioni plan za članstvo (MAP) BiH na svom ministarskom sastanku u decembru. 

Evropska unija treba ponuditi BiH i Kosovu „jasnu i opipljivu“ perspektivu ulaska, stav je ministra vanjskih poslova Mađarske Petera Sijarta (Szijjarto). 

Govoreći pred novinarima u Budimpešti, on je iznio stav svoje vlade da „EU mora ubrzati proces uključenja zapadnog Balkana“.

- Ubrzanje procesa integracija ovog regiona garant je sigurnosti. Balkan opterećen tenzijama i nestabilan, opasnost je za cijelu Evropu - istakao je Sijarto.

U tom smislu, zatražio je da EU otvori pristupne pregovore s Albanijom i Makedonijom već u prvom tromjesečju naredne godine, a NATO treba do kraja ove godine početi proces ulaska Makedonije u taj vojni savez.

- Ako nas zapljusne novi val migranata, samo ga snažan i stabilan zapadni Balkan može zaustaviti. U ovom momentu, EU nema nikakvu strategiju prema ovom regionu – upozorio je on.

Sijarto se novinarima obratio okružen brojnim zvaničnicima zapadnog Balkana. Nikola Dimitrov, ministar vanjskih poslova Makedonije, istakao je da je njegova zemlja okružena državama članicama EU.

- No, mi smo na periferiji političke pažnje Unije – rekao je on.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.