GLOBUS

Merkel eksperta za izbjeglice imenovala za vanjskopolitičkog savjetnika

AFP

Fena

11.10.2017

Njemačka kancelarka Angela Merkel imenovala je Jana Hekera (Hecker), svog koordinatora za izbjegličku politiku, za novog vanjskopolitičkog savjetnika, dok se suočava s osjetljivim pregovorima o novoj koalicijskoj vladi u narednoj sedmici tokom kojih će imigracija najvjerovatnije biti ključna tema, saopćila je u srijedu glasnogovornica vlade Ulrike Demer (Demmer).

Merkel, koja je bila zatečena naglim jačanjem antiimigrantske ekstremne desnice na općim izborima prošlog mjeseca, nastoji da okupi trostranačku koaliciju njenih konzervativaca, protržišnih Slobodnih demokrata i ekološke stranke Zelenih - kombinaciju koja do sada nije bila testirana na nacionalnom nivou. 

Članice njenog konzervativnog bloka razriješile su vlastite razlike i u ponedjeljak su se suglasile da limitiraju migraciju, otvarajući put za razgovore s dvije ostale stranke.

Heker, bivši savezni sudac, preuzeo je novostvorenu poziciju koordinatora za izbjeglice u oktobru 2015. nakon odluke Merkel da dopusti ulazak u zemlju milionima migranata. On je sklapao njemačke migracijske sporazume s afričkim zemljama i pratio je Merkel u brojnim putovanjima po inozemstvu koja su bila fokusirana na migraciju.

Hekker je naslijedio Kristofa Hojsgena (Christoph Heusgen), koji je savjetovao Merkel svih 12 godina na kancelarskom položaju, prije nego što je postao njemački ambasador u UN-u krajem jula, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.