GLOBUS

Osvojio "Zlatnu loptu", sada je predsjednik Liberije

Avaz.ba

12.10.2017

Svojevremeno jedan od najboljih svjetskih napadača, bivši nogometaš Monaka, Pari sen Žermena, Milana, Čelzija, Mančester sitija i Marseja Džordž Vea (George Weah) sinoć je postao predsjednik Liberije.

On je pobijedio na tamošnjim izborima i na mjestu predsjednika naslijedio Elena Džonsona Sirlifa (Johnson), od kojeg je 2005. godine izgubio na predsjedničkim izborima. 

Poznat i kao veliki humanitarac, Vea je dugo u političkim vodama u svojoj domovini, a sada je dostigao i vrhunac u svojoj političkoj karijeri, kako je postavljen za predsjednika Liberije.


Vea: na mjestu predsjednika naslijedio Elena Džonsona Sirlifa. Vea: na mjestu predsjednika naslijedio Elena Džonsona Sirlifa

Tokom svoje igračke karijere, Vea je osvojio francusku Ligu 1 sa Pari sen Žermenom, a u dva navrata je sa ekipom Milana bio i šampion Italije.

Za najboljeg afričkog nogometaša proglašen je u tri navrata (1989., 1994. i 1995. godine), a u tri navrata se našao u najboljih 11 u izboru FIFA, dok je jednom bio i među rezervama najboljeg svjetskog tima.

U sezoni 1994/95. bio je i najbolji strijelac Lige prvaka, a 1995. godine dobio je i "Zlatnu loptu" za najboljeg igrača svijeta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.