GLOBUS

Evropski parlament o hrani: Svi građani EU zaslužuju jednak kvalitet hrane u trgovinama

( Ilustracija/Agencije)

Avaz.ba

12.10.2017

Isto pakiranje, ista cijena, isti proizvođač, različita kvaliteta. Namirnice u trgovinama nisu jednake kvalitete u svim državama članicama. Rasprava u Odboru za unutarnje tržište.

Kako bi se pomoglo državama članicama da identificiraju nezakonite prakse, Komisija je objavila smjernice o provođenju zakona EU-a u slučaju niže kvalitete istih proizvoda koje su predstavljene u Odboru za unutarnje tržište 11. oktobra.

Manje mesa u mesnim proizvodima, manje kakaa u čokoladi, umjetna sladila umjesto šećera. Istraživanja su pokazala da su neki proizvodi plasirani u istočnim i središnjim zemljama EU-a manje kvalitete nego oni koji se prodaju u zapadnim državama. Testirani su sokovi, meso, riba, mliječni proizvodi, čajevi i slatkiši.

Riblji štapići sadržavali su manje ribe u Slovačkoj nego u Austriji (58% - 65%), u sokovima u Slovačkoj i Češkoj nije bilo naranče u sokovima od naranče dok su njemačke verzije sadržavale tri posto koncentrata. U Mađarskoj se 71 proizvod od 96 ispitanih razlikovao od istog proizvoda i Italiji i Austriji. Razlike su također pronađene u kozmetici, deterdžentu i hrani za ljubimce.

Prilagodba proizvoda lokalnim ukusima, navikama i cijenama je standardni i zakoniti postupak. Razlika u okusu hrane može biti posljedica korištenja lokalnih sastojaka ili jeftinijih sastojaka zbog slabije kupovne moći. Međutim, u ovim slučajevima cijene su iste ili čak i više, a o razlikama nema nikakvih indikacija na pakiranju proizvoda.

Rasprava u Odboru za unutarnje tržište

- Firme mogu na zakonit način nuditi različite proizvode, ali to mora biti jasno potrošačima, njih se ne smije varati - objasnio je Francisko Fonseka Marilo (Francisco Fonseca Morillo) iz Europske komisije koja nudi dva miliona eura za provođenje budućih studija nadzora kvalitete.


Poslanici koji su se uključili u raspravu zadovoljni su što se nešto poduzima na razini EU-a, ali smatraju da smjernice nisu dovoljan alat, jer, primjerice, ne pokrivaju ostale proizvode. 

Ričard Sulk (Richard Sulík) (ECR, Slovačka) naglasio je kako nije bit cijele priče da proizvodi moraju imati isti okus i iste sastojke, već da se potrošače treba pravilno informirati ako je tako.

Julia Reda (Zeleni/EFA, Njemačka) smatra da se radi o praksama koje vrijeđaju potrošače, piše Europski parlament.

Hrvatska poslanica Biljana Borzan (S&D) koja stoji iza provođenje ispitivanja u Hrvatskoj smatra da „postojeći pravni okvir nije dostatan. Da jest, danas ne bismo imali ovaj problem.“

Da se radi o kriminalnom dijelu prevare istaknuo je zastupnik Adam Szejnfeld (EPP, Poljska). Stoga trebamo problemu pristupati iz te perspektive.

Andreas Švab (Schwab) (EPP, Njemačka) rekao je kako problema ne bi bilo da su sastojci pravilno istaknuti na etiketama.

O ovom pitanju već se raspravljao u Europskom parlamentu nekoliko puta. Ovog svibnja zastupnici su i uputili pismeno pitanje Europskoj komisiji tražeći objašnjenje koraka. Tema će biti na dnevnom redu samita u Bratislavi 12. oktobra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.