GLOBUS

Irski sud odobrio izgradnju centra za podatke vrijednog bilion dolara

( AFP)

J. B.

12.10.2017

Apple ima dozvolu da nastavi proces izgradnje centra za podatke vrijednog 850 miliona eura. Odluka Visokog suda donijela je olakšanje za vladu nakon dvogodišnje odgode projekta zbog kojeg su se plašili da bi mogao nauditi njihovoj reputaciji kod investitora. 

Firma Apple je u februaru 2015. godine najavila planove za izgradnju centra za podatke u ruralnom području na zapadnom dijelu Irske kako bi iskoristili izvore zelene energije, prenose svjetske agencije.

Plan izgradnje je bio odobren od strane lokalnog suda samo šest mjeseci kasnije, ali niz žalbi je spriječio Apple da počne sa radom.

Sudija Visokog suda Paul MekDermont (Paul McDermott) je u četvrtak odbacio dvije žalbe, te je otvorio put za početak projekta.

Irska se oslanja na strane multinacionalne kompanije za stvaranje jednog od 10 radnih mjesta širom ekonomije i velike investicije kao što su data centri gleda kao sredstvo za obezbjeđivanje njihovog prisustvo u državi.

Sličan projekat najavljen je u isto vrijeme i u Danskoj, a sa radom treba da počne krajem ove godine. Apple je sada najavio i otvaranje drugog centra.

Irski premijer Leo Varadkar sastao se sa rukovodiocima Apple-a prošlog mjeseca i saopćio da je firma jasno iznijela svoje razočarenje odlaganjima i upozorio da će proces uticati na odluke koje bi mogle ugroziti buduće investicije.

Vlada je izjavila da razmišlja o izmjenama zakona o planiranju i uključivanju centra podataka kao strateške infrastrukture, što bi omogućilo puno brži završetak procesa planiranja.

Kako kažu to će biti jedan od najvećih kapitalno-investicionih projekata na zapadu Irske, pružajući 300 radnih mjesta na gradilištu i 150 stalnih poslova kada centar počne sa radom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.