GLOBUS

Filipinski predsjednik psovao EU diplomatima: ''Nemojte nas za****vati''

( AFP)

J. B.

12.10.2017

Evropski diplomati bi uskoro mogli spakovati svoje kofere i otići ukoliko se nastave ''miješati'' u rat sa drogama filipinskog predsjednika Rodriga Duterta (Rodrigo Duterte), prenosi Telegraph. 

U eksplicitnom govoru filipinski predsjednik je odgovorio na evropsko miješanje u rat protiv droga, tokom kojeg je ubijeno hiljade ljudi od juna prošle godine, odnosno od kada je Dutertov mandat počeo.

- Vi mislite da smo mi debili, ambasadorima ću sada očitati bukvicu! Političke veze možemo prekinuti već sutra, napustite moju državu u roku od 24 sata, svi vi! - rekao je Duterte.

- Zabadate nos gdje vam nije mjesto, mi smo prevazišli tu kolonizacijsku fazu. Nemojte se za****vati sa nama! - nastavio je.

Duterte je također rekao da je Zapad sam kriv za terorističke napade koji se dešavaju.

- Vi ste tu pridošlice, a onda ste počeli dijeliti Bliski istok, zbog toga plaćate visoku cijenu, zbog toga ste suočeni sa terorizmom - završio je filipinski predsjednik.

Ipak, nisu samo dipplomate zabrinute filipinskim problemom sa drogama. Nakon što su izvještaji o vanparničnim ubistvima doveli do opadanja Dutertove popularnosti, državne opozicije su insistirale da predsjednik odstrani policiju sa ovih operacija, te da cijeli slučaj prepusti filipinskoj agenciji za droge.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.