GLOBUS

Barnije: U pregovorima o Bregzitu nije učinjen nijedan veliki korak

Fena

12.10.2017

Pregovori o Bregzitu (Brexit) ostvarili su slab napredak, izjavio je danas vodeći pregovarač Evropske unije Mišel Barnije (Michel Barnier), što znači da oni još ne mogu biti prošireni na ključna pitanja britanskog napuštanja bloka, kao što su buduće trgovinske veze.

Barnije je kazao da uprkos "konstruktivnom duhu" petog kruga pregovora u ovoj sedmici, nisu učinili nijedan veliki korak naprijed.

Govoreći o tome koliko Britanija mora platiti kako bi ispunila svoje finansijske obaveze, on je izjavio: "Ušli smo u slijepu ulicu i to je uznemirujuće".

Barnije je naglasio da neće biti u stanju da preporuči čelnicima EU koji se sastaju u narednoj sedmici da je ostvaren "dovoljan napredak" kako bi se proširili razgovori o budućim odnosima Britanije i EU, uključujuči i trgovinu.

Čelnici se sastaju u Briselu 19. i 20. oktobra s obzirom na činjenicu da je ostalo malo vremena za postiznje sporazuma, oni će pristati da prošire pregovore.

EU tvrdi da se to može desiti samo ukoliko se ostvari napredak u ključnim pitanjima kao što su finansijsko rješenje, prava građana pogođenih Bregzitom i status granice Sjeverne Irske i Irske, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.