GLOBUS

Sud u Šibeniku oslobodio Tomislava Horvatinčića za pomorsku nesreću

Avaz.ba

13.10.2017

Tomislav Horvatinčić oslobođen je na šibenskom sudu optužbi za pomorsku nesreću u avgustu 2011. kada je, kod Primoštena, gliserom naletio na jedrilicu i u teškoj pomorskoj nesreći skrivio smrt italijanskih supružnika Franciska i Marinele Salpietro (Francisco i Marinella).

Presudu mu je pročitala Maja Šupe, predsjednica istog sudskog vijeća koje je Horvatinčića u novembru 2015. godine proglasilo krivim i osudilo ga na 20 mjeseci zatvora, uslovno na tri godine. 

U toj presudi, na koju su se žalila optužba i odbrana, istaknuto je da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par bačen u more gdje su oboje zbog povreda i preminuli.  

Zbog bitne povrede odredaba zakonskog postupka, drugostepeni je sud ukinuo tu presudu i vratio predmet u Šibenik, uz prijedlog da se na ponovljenom suđenju produbi i provjeri Horvatinčićeva sposobnost rasuđivanja u trenutku sudara što je kao tema i obilježilo ponovljeni postupak u šibenskoj sudnici, prenosi 24sata.hr.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.