GLOBUS

U Grčkoj brutalno ubijen advokat

kurir.rs

13.10.2017

Poznati grčki advokat Mahalis Zafiropulos (Zafiropoulos), koji je prije dva dana brutalno ubijen u svojoj kancelariji u Atini, bio je jedan od advokata koji je preporučen za slučaj ubistva američkog državljanina Bakarija Hendersona na Zakintosu, za koje su optuženi državljani Srbije.

- Mihalis Zafiropulos jedan je od najboljih advokata u Atini. Trebali smo sarađivati, preporučen mi je za slučaj Zakintos, ali sam prvo krenula u pregovore sa kolegom Kougiasom i sa njim se dogovorila... Kolega Mihalis je bio opcija dva - rekla je beogradska advokatica Zora Dobričanin, koja zastupa naše srbijanske državljane uhapšene na Zakintosu, osumnjičene za učešće u ubistvo Amerikanca Bakarija Hendersona, u julu ove godine. 

Dobričanin napominje da je, iako Zafiropulos nije bio angažiran u "slučaju Zakintos", prilikom sljedeće posjete Atini trebalo da ga kontaktira, jer je bio aktivan u Advokatskoj komori Atine.

Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Vojvodine poslale su telegrame saučešća komori u Atini zbog brutalnog ubistva kolege.

- Preduzet ćemo i druge aktivnosti u cilju solidarisanja sa kolegama iz Atine. Moj prijedlog je da na jedan dan i na jedan sat okupljanjem ispred sudova pokažemo naš stav prema ubistvima advokata gdje god bili - kaže advokatica Dobričanin i podsjeća da nijedno ubistvo advokata u Srbiji već godinama nije rasvijetljeno.

Napominje da dok se ne rasvijetle, u tom mraku crnih brojki, svi smo u opasnosti.

Ubistvo u mafijaškom stilu

Krivičnog advokata Mihalisa Zafiropulosa (52) hicima iz pištolja ubila su dva maskirana čovjeka u četvrtak navečer u njegovoj kancelariji, nakon čega su pobjegli.

Prema riječima jednog od njegovih saradnika, dvojica muškaraca su se predstavili kao klijenti i došli su u njegovu kancelariju, koja se nalazi između četvrti popularne među mladima, Egzarhije, i najekskluzivnije atinske četvrti Kolonaki.

Oni su potom zamolili ostale da napuste sobu, zbog "povjerljivih razgovora", poslije čega su se začuli pucnji, a potom je i pronađeno njegovo tijelo. 

Ubijeni advokat je proteklih nekoliko godina zastupao mnogobrojne optužene u slučajevima korupcije i također je bio veoma aktivan u Advokatskoj komori Atine. Međutim, policija je rekla da je "prerano" da se procijeni šta je motiv tog zločina.

  Zbog svirepog ubistva, odbor Komore je u četvrtak odlučio da na nedjelju dana obustavi sve aktivnosti advokata glavnog grada Grčke.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.