GLOBUS

Prve reakcije na dramatičnu Trampovu odluku: S jedne strane aplauz, s druge zabrinutost

Agencije

13.10.2017

Evropski čelnici i Rusija zabrinuti su, a Izrael i Saudijska Arabija zadovoljni nakon što je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) danas rekao da neće potvrditi iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, javljaju agencije.

Tramp je u dugoočekivanom govoru u Bijeloj kući objavio da neće potvrditi da se Teheran drži sporazuma za koji američki predsjednik smatra da nije u najboljem interesu SAD-a.

Međutim, njegov potez ne znači povlačenje SAD-a iz sporazuma, nego prebacivanje loptice na Kongres koji bi mogao ponovo uvesti ukinute sankcije Teheranu.

Čelnici Francuske, Velike Britanije i Njemačke upozorili su Vašington u zajedničkoj izjavi da ne poduzima mjere koje bi naštetile sporazumu, poput ponovnog uvođenja sankcija.

Troje čelnika istaknulo je da dijele američku zabrinutost zbog iranskog balističkog programa i destabilizirajućih aktivnosti u regiji te da su spremni sarađivati s Vašingtonom kako bi se ta zabrinutost riješila.

Evropska povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini) smatra da SAD ne može jednostrano otkazati sporazum.

Kao međunarodna zajednica, ne možemo si priuštiti raskid sporazuma koji djeluje. To nije bilateralni ugovor. Međunarodna zajednica, uključujući EU, jasno je dala do znanja da sporazum vrijedi i da će vrijediti - naglasila je Mogerini.

Moskva ističe da je "iznimno zabrinuta" zbog Trampovog poteza jer ocjenjuje da se Iran striktno drži nuklearnog sporazuma,.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da Trump otvara pitanja koja su već riješena sporazumom, ali se nada da Trampovo stajalište neće direktno utjecati na primjenu dogovora.

Dodao je da je glavna zadaća Moskve u ovom trenutku spriječiti propast nuklearnog sporazuma i pozvao sve strane da se drže dogovora, prenosi agencija RIA novosti.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) čestitao je Trampu.

Čestitam predsjedniku Trampu na današnjoj hrabroj odluci, on se odvažno suprotstavio iranskom terorističkom režimu - rekao je Netanjahu.

SAD je i prije Trampovog govora na svojoj strani imao Izrael, velikog protivnika Irana na Bliskom Istoku.

Netanjahuova vlada je unaprijed u petak pozdravila Trampov korak za koji je očekivala da će biti nepotvrđivanje sporazuma.

Rijad je također pozdravio "čvrstu strategiju američkog predsjednika prema Iranu i njegovoj agresivnoj politici".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.