GLOBUS

Okončana prva faza razgovora o Bregzitu

Srna

14.10.2017

Prva faza razgovora o Bregzitu je okončana i trenutno nisu planirane nove runde razgovora između britanskih i evropskih zvaničnika uprkos nesuglasicama oko ključnih pitanja, piše britanski dnevnik "Independent".

Zvaničnici sa obje strane potvrdili su da trenutno nema zakazanih sastanaka uprkos obostranom priznanju da nije postignut dovoljan napredak za nastavak trgovinskih razgovora poslije sastanka Evropskog vijeća naredne sedmice.

Britanski dnevnik ističe da, iako se očekuje da će biti zakazani novi sastanci nakon sastanka Evropskog vijeća, u Briselu sve više vlada mišljenje da su pregovori na raskršću.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk upozorio je tokom sedmice da ako ne dođe do napretka do kraja godine onda se obje strane trebaju zapitati "u kojem se pravcu kreću".

Na sastanku Evropskog vijeća, kojem će 19. i 20. oktobra u Briselu prisustvovati šefovi vlada ili država članica EU, bit će zvanično procijenjeno da li je postignut "dovoljan napredak".

Međutim, zvaničnici su saglasni da će nakon preporuke Evropske komisije i Evropskog parlamenta da nije postignut dovoljan napredak, istu ocijenu dati i Evropski vijeće.

Naredna prilika za proglašenje dovoljnog napretka je u decembru kada je naredni sastanak Evropskog vijeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.