GLOBUS

Tramp najavio istupanje iz sporazuma sa Iranom: Svijet bi se ponovo mogao vratiti u "vojni sukob" sa Teheranom

AFP

Al. Ti.

16.10.2017

Postoji realna mogućnost da SAD potpuno istupe iz Zajedničkog sveobuhvatnog sporazuma koji je sa Iranom potpisan 2015. godine, izjavio je danas predsjednik SAD Donald Tramp (Donald Trump).

On je kazao da "druga faza" u vezi sa iranskim sporazumom može da bude pozitivna ili vrlo negativna, te da postoji mogućnost jednostranog povlačenja iz sporazuma.

Tramp: Iran je isposlovao sjajan dogovor za sebe. Tramp: Iran je isposlovao sjajan dogovor za sebe

- Može da bude pozitivno i vrlo negativno. Možda i totalni prekid sporazuma. To je vrlo realna mogućnost - rekao je Tramp, prenosi AFP.

Užasan dogovor za SAD 

Ova izjava uslijedila je nekoliko dana nakon što je njegova administracija odlučila da ne potvrdi kako se Iran ponaša u skladu sa sporazumom koji je ukupno potpisalo šest svjetskih sila i EU.

Ipak, Tramp je ostavio mogućnost da se postigne novi dogovor, i pritom "hvaleći" pregovaračke sposobnosti kolega iz Irana.

- Moguće je da na kraju bude i pozitivan odgovor. Vidjet ćemo šta će se desiti. Iran je isposlovao sjajan dogovor za sebe, ali užasan za SAD - rekao je Tramp.

Inače, na najave Trampa da će se možda povući iz dogovora, reagirali su vodeći ljudi EU, ali i pojedinih zemalja.

Tako je Federika Mogerini (Federica Mogherini), visoka predstavnica EU za vanjsku politiku je kazala da će u novembru biti u Vašingtonu kako bi utjecala da se Sjedinjene Države ne povlače iz dogovora poznatog kao JCPOA, koji su još pored SAD-a postigle sa Iranom i Velika Britanija, Francuska, Kina, Njemačka i Rusija.

Mogerini: Putuje u Vašington početkom novembra. Mogerini: Putuje u Vašington početkom novembra

Zapadnoevropske diplomate su složni kako bi povlačenje iz ovog dogovora bila velika greška. 

Velika greška 

Njemački ministar vanjskih poslova Gabrijel Zigmar (Gabriel Sigmar) rekao je kako Trampov "čvrst stav" riskira da vrati svijet u još jedan "vojni sukob" sa Iranom.

- Ovakve najave prijete da potkopaju sav kredibilitet međunarodnog dogovora iz 2015. godine - rekao je Sigmar. Inače, ranije su se Velika Britanija i Njemačka usaglasile da ostanu pri nuklearnom sporazumu s Iranom.  

Naime, njemačka kancelarka Angela Merkel i premijerka Velike Britanije Tereza Mej (Theresa May) su telefonski potvrdile kako su za ostanak pri ovom sporazumu.

Merkel i Mej: Saglasne da se ostane pri sporazumu. Merkel i Mej: Saglasne da se ostane pri sporazumu

Saopćeno je da obje smatraju kako će međunarodna zajednica zajednički nastaviti pritisak protiv uloge Irana u destabilizaciji regije.

Zvanični Teheran je reagovao na najave Trampa kazavši kako bi povlačenje iz sporazuma značilo da je Vašington prekršio dogovor i da bi time prestala saglasnost Irana po tom pitanju.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.