GLOBUS

Sa ovom svjetskom velesilom niko ne želi da se miješa, pa čak ni SAD

Agencije

17.10.2017

Nastavlja se oštra retorika američke administracije prema Sjevernoj Koreji, dok južnokorejski mediji sve češće nagovještavaju da su vazdušni udari SAD mogući. Istovremeno, veliki broj eksperata smatra da je taj scenario moguć.

Iako ga konstantno kritikuju zbog toga, Donald Tramp (Trump) i dalje predlaže veliku akciju protiv Pjongjanga, a posljednja takva izjava glasila je: "Nastupilo je zatišje pred buru".

Mnogi u Americi protive se vojnoj intervenciji u Sjevernoj Koreji jer nije poznato kakav bi odgovor mogao da stigne. Upozoravaju i istraživanja koja govore da bi broj žrtava bio ogroman.

Svakako je možda i najveća nepoznanica reakcija Kine, sa kojom niko, pa ni SAD, ne bi želio da uđe u problem.

Ono što je sigurno je da će Sjeverna Koreja učiniti sve da što više oteža i spriječi takve pokušaje Amerike.

Ovog puta ugrožen je i Japan koji je u dometu raketa Pjongjanga.

SAD u ovom slučaju ne mogu samo da preuzmu stvari u svoje ruke, jer bi tako ugrozile i veliki broj saveznika.

Iako "jastrebovi" nagovještavaju da sjevernokorejske rakete ugrožavaju sada i samu Ameriku, zbog čega pozivaju da napad više nije pitanje izbora, postoje brojni nacionalni interesi, ako ne i moralni, koji pozivaju na slušanje saveznika, piše američki portal "National Interest".

Američki portal upozorava da će upravo Japan i Južna Koreja osjetiti odmazdu Sjeverne Koreje u slučaju američkih vazdušnih udara. Iako rakete Sjeverne Koreje sada možda mogu i da dobace do SAD, mala je vjerovatnoća da mogu da je unište, kao što bi mogli svoje bliže susjede.

Zbog toga bi ove dvije zemlje sasvim sigurno bile uvučene u rat, koji bi rezultirao stotinama hiljada, a možda i milionima žrtava, uz ogromna razaranja okoline.

- Za takvo nešto treba nam barem njihova dozvola. Bilo bi duboko nemoralno, i ostavilo bi veliku mrlju u američkoj historiji ukoliko bi naše akcije dovele do nuklearnog razaranja Japana i Južne Koreje bez njihove dozvole. Britanija je ovaj problem objasnila na početku Hladnog rata kao "uništavanje bez predstavljanja", odnosno, Amerikaci mogu da uđu u rat sa Sovjetima preko NATO glava, ali NATO države će biti uništene u razmjeni vatre - piše Robert Keli (Kelly), profesor međunarodnih odnosa s nacionalnog univerziteta Pusan.

Upozorio je i na utjecaj ovakvih akcija na druge američke saveznike širom svijeta, ukoliko vide žrtvovanje Južne Koreje i Japana od SAD-a.

- To bi dovelo do uništenja povjerenja saveznika, koji bi shvatili da ih Vašington koristi kao živi štit da upiju neprijateljsku vatru. Saveznički sistem SAD vjerovatno bi se srušio ukoliko Vašington rizikuje velike i nuklearne sukobe bez saglasnosti. Trampovi savjetnici ovo vjerovatno shvataju, ali da li to shvata i Tramp - pita se profesor Keli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.