GLOBUS

Njemačka upozorava: Trampove odluke vode Evropu sve bliže ratu

Avaz.ba

17.10.2017

Portal The Independent u nedavnom članku izvještava o mogućim posljedicama retorike američkoga predsjednika Donalda Trampa (Trump) po odnose SAD i Irana.

Trampova odluka da odustane od nuklearnog pakta s Iranom mogla bi povećati opasnost rata Irana i Evrope, upozorio je njemački ministar vanjskih poslova Zigmar Gabriel (Sigmar). 

Tramp je dao Kongresu nekoliko dana da odluči hoće li ponovno uvesti sankcije Iranu, koje su ukinute 2016. godine kao dio dogovora te upozorio da će možda tražiti potpuno ukidanje sporazuma s tom zemljom.

Utjecaj na Iran i druge zemlje

Ipak, Gabriel kaže da bi, ako Sjedinjene Američke Države iskoriste bilo koju od te dvije opcije, Iran mogao razviti nuklearno oružje i povećati mogućnost sukoba.

Na radiju Deutschlandfunk, Gabriel je napomenuo da je Tramp poslao "težak i opasan signal", i to još kada se njegova administracija bavila krizom zbog sjevernokorejskih nuklearnih ambicija. Odluka da se odustane od dogovora, za koju je Tramp rekao da će uzeti u obzir ako se stvari ne promjene, prema Gabrielu, mogla bi dovesti do toga da se u Iranu ponovno počne proizvoditi nuklearno oružje. To se ne bi svidjelo Izraelu, i situacija bi se opet vratila u situaciju otprije 10 do 12 godina, kada je postojala prijetnja rata u blizini Evrope. 

Trampova odluka da odbije formalno potvrditi da se Teheran ponašao u skladu s dogovorom iz 2015. godine, optužujući ga da je prekršio dogovor (iako međunarodni inspektori tvrde suprotno), gurnuo je evropske saveznike na rub sukoba. Osudio je i iranski predsjednik Hasan Ruhani (Hassan Rouhani).

Tramp je odgovorio da Iran širi "smrt, uništenje i haos" diljem planete svojim postupcima u Siriji, Iraku i Jemenu. Gabriel je rekao da bi dojam koji bi Tramp stvorio ako SAD istupi iz sporazuma - koji ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija - potakao druge na razmišljanje. Brine ga bi li možda i druge zemlje počele nabavljati nuklearno oružje ako vide da se ti dogovori poništavaju, što bi loše utjecalo na buduće generacije. 

Taj dogovor je podupro bivši američki predsjednik Barak Obama (Barrack Obama), ističući ga kao ključan za mir u regiji i šire, a potpisale su ga i Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, Njemačka i Evropska unija.

Zbog toga, Gabriel poziva SAD da ne ugrožava sigurnost svojih saveznika i vlastitog naroda zbog unutrašnje politike. Odluka da ne certificira dogovor s Iranom dolazi na kraju sedmice u kojem je Tramp počeo ispunjavati neka od obećanja iz svoje predsjedničke kampanje. 

Jedno od njih bilo je i napuštanje dogovora s Iranom, ili bar oštriji odnos prema Tehranu.

Ponosan na odluke

Drugo je bilo opoziv i zamjena Obaminog poznatog zakona o pristupačnoj zdravstvenoj skrbi, Obamacarea. S Kongresom kojem su na čelu Republikanci, Tramp je vlastoručno potpisao izvršnu odredbu kojom se ukidaju dijelovi Obamacarea.

Rekao je da će nova odredba povećati tržišno takmičenje i smanjiti troškove premije osiguranja, ali kritičari kažu da će destabilizirati tržišta, jer mlade ljude privlače jeftiniji planovi, dok za bolesnije ljude pod Obamacareom rastu premije.

Ukidaju se i subvencije za osiguravatelje, što bi moglo značiti više premije za ljude s nižim prihodima. U subotu je Tramp na Twitteru objavio da je "vrlo ponosan" zbog te odredbe, a dionice poduzeća zdravstvenog osiguranja naglo su porasle. 

Svi ti njegovi potezi, uključujući i raspravu o tome da li bi igrači Nacionalne lige američkog nogometa (NFL) trebali ustati za vrijeme nacionalne himne, svidjet će se Trampovim biračima.

Zato Tramp sigurno smatra da mu je prošle sedmice prošao – jako dobro, piše CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.