GLOBUS

Danas predstavljanje izvještaja o radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Srna

18.10.2017

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Karmel Agius (Carmel) predstavit će danas na zasjedanju Generalne skupštine UN posljednji godišnji izvještaj o radu ovog suda.

Agius je razgovarao u Njujorku s predsjedavajućim Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom, kojeg je informirao o posljednjim prvostepenim i žalbenim postupcima i izazovima sa kojima je Međunarodni sud suočen prije zatvaranja 31. decembra, nakon više od 24 godine rada.

Tokom susreta bilo je riječi o unapređenju globalnog razumijevanja ključne uloge multilateralizma u savremenom svijetu i u služenju potrebama svih ljudi, saopćio je ovaj sud.

Agius je tom prilikom napomenuo da su međunarodni sudovi i međunarodni krivični sudovi doprinijeli multilateralnoj agendi, pogotovo u ostvarivanju 16. održivog cilja UN koji se odnosi na mir, pravdu i jake institucije.

Osim toga, Lajčaka je informirao o predstojećim skupovima u vezi s nasljeđem i završnim skupovima pod nazivom "Dijalozi o nasljeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju", uključujući i ceremoniju 4. decembra u Njujorku, nakon čega će u Hagu 18. decembra biti održan simpozij, a 21. decembra i ceremonija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.