GLOBUS

Potpredsjednik Katalonije: Proglasit ćemo novu republiku

N.N.

Avaz.ba

25.10.2017

Potpredsjednik Katalonije Uriol Žunkeras izjavio je za Associated Press da će ta regija proglasiti "novu republiku".

- Potezi Španije ne ostavljaju katalonskim separatistima nikakvu drugu opciju osim proglašenja nove republike, - rekao je Žunkeras.

Žunkeras je u razgovoru kazao kako će "nastaviti rad prema izgradnji republike, jer po našem shvatanju imamo demokratski mandat za proglašenje nove republike".

No, Žunkeras je dodao kako govori samo u ime Republikanske Ljevice, jedne od dvije stranke u vladajućoj separatističkoj koaliciji Katalonije, a ne u ime regionalne vlade predsjednika Karlosa Pudždemon.

Dodao je kako im španska vlada "ne daje nikakvu drugu opciju".

Vođa separatista odbio govor pred španskim Senatom

Vođa katalonskih separatista, Karlos Pudždemon, danas je odbio poziv da se sutra obrati španskom Senatu u vezi svojeg plana da proglasi neovisnost Katalonije, rekao je portparol regionalne vlade.

Ranije u srijedu njegovi pomoćnici kazali su da će on pikazati sjednici Senata u Madridu.

Međutim, njegov portparol rekao je kasnije da on to neće učiniti jer je španska vlada već objavila da će uvesti direktnu upravu nad tom autonomnom regijom kako bi blokirala pokušaj njenog odcjepljenja.

Senat, u kojem stranka premijera Mariana Rajoyja ima većinu, trebao bi se u petak izjasniti o odluci španske vlade koja znači pad katalonske vlade, kontrolu nad parlamentom, medijima i policijom. Madrid je također najavio da u roku od šest mjeseci namjerava sazvati nove regionalne izbore.

Oko 18:30 pred gradskom skupštinom Barcelone započelo je okupljanje studenata koji traže nezavisnost Katalonije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.