GLOBUS

Italijanski Senat usvojio izborni zakon

Agencije

Fena

26.10.2017

Gornji dom itaijanskog parlamenta, Senat, usvojio je danas novi izborni sistem za koji se očekuje da će oslabiti pokret Pet zvijezda i favorizirati vodeće političke blokove.

Prijedlog zakona već je usvojio donji dom koji je izglasao povjerenje vladi u kome su odbačene sve opozicijske primjedbe i sada treba dobiti saglasnost šefa države da bi postao zakon. Očekuje se da će to biti učinjeno u narednim danima.

Glasački sistem - mješavina proporcionalne zastupljenosti i većinskog sistema - koristit će strankama koje formiraju koalicije prije izbora - nešto što je Pet zvijezda odbacio.

Dok ankete javnosti ukazuju na podjelu u tri bloka između lijevog centra, desnog centra i Pet zvijezda, analitičari tvrde da izborni zakon neće stvoriti jasnog pobjednika na narednim izborima, koji bi se trebali održati do maja 2018.

Italija je imala 64 vlade od Drugog svjetskog rata, uključujući pet u proteklih sedam godina, dok bi politička nestabilnost u trećoj po veličini ekonomiji eurozone mogla naškoditi globalnim finansijskim tržištima.

Ankete pokazuju da je Pet zvijezda trenutno najpopularnija stranka u Italiji, uz podršku tridesetak posto biračkog tijela širom zemlje.

Predsjednik Serđo Matarela (Sergio Mattarella) pozvao je parlament da sačini novi zakon kako bi harmonizirao postojeća pravila koja riskiraju suprotne izborne rezultate u dva doma parlamenta, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.