GLOBUS

Papa Franjo zabrinut zbog "cjepkanja" Evrope

Avaz.ba

28.10.2017

"Cjepkanje" Evrope jedna je od briga pape Franje, rekao je Vatikan u subotu, dok se Španija nosi s pokušajem odvajanja Katalonije.

Vatikanski glavni sekretar Pietro Parolin, drugi po redu u hijerarhiji papinske države, govorio je na konferenciji koju je organizovao Savez evropskih katoličkih biskupa (COMECE).

"Rezultat prošlogodišnjeg britanskog referenduma i tendencija cjepkanju koja preplavljuje kontinent, potaknula je Svetog Oca da razmotri hitnu potrebu sveobuhvatnog promišljanja Evrope", rekao je Parolin.

Kardinal je govor održao u petak, no Vatikan je objavio transkript samo dan poslije. Sam papa Franjo trebao bi se obratiti govorom na COMECE-u u subotu u 17.30 sati.

Parolin se također referirao na papinu zabrinutost za migrante, posljedice ekonomske krize, "jačanje populizma i povratak nacionalizma, nezaposlenost, brigu za mlade i pitanja okoliša".

Papa Franjo nije nedavno komentarisao katalonsku krizu, uprkos tome što je španski katolički časopis ovaj mjesec tvrdio da je papa rekao španskom ambasadoru u Vatikanu da je protiv katalonske nezavisnosti.

Papa je 2014. rekao za list La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni da je zabrinut zbog "svih" nacionalnih podjela te da bi se regionalni zahtjevi za secesijom trebali "rješavati na pojedinačnoj osnovi".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.