GLOBUS

Prodajom organa umrlih zarađuju milione

( Ilustracija)

Avaz.ba

28.10.2017

Američka kompanija obrće milione od prodaje djelova tijela umrlih koji su donirani nauci.

Agencije su objavile izvještaj na kome je radio godinu dana, a koji otkriva da je američka kompanija prodavala organe, a da su tek neki djelovi tijela donirani u naučne svrhe, često bez znanja rođaka.

Prema američkom zakonu, izgleda je je sve savršeno legalno, piše agencija.

2008. godine, Science Care Inc. je razvio plan za širenje na 55 stranica. Cilj je bio da maksimalizuje profit od prodaje ljudskih organa doniranih nauci.

Agencija piše da je kompanija pratila model Mekdonaldsa.

- Koristili su tu metodologiju da bez obzira gdje se nalazite, dobijete istu stvar. Tako njihovi klijenti mogu da dobiju iste organe bez obzira odakle su - rekao je direktor jedne tamošnje kompanije za osiguranje kvaliteta.

- Sve je u vezi s kvalitetom - rekao je u nedavnom intervjuu direktor sporne kompanije.

- Bilo da ste u Luzijani ili San Francisku, dobićete isti Big mek - navodi se dalje.

Samo što umjesto prodaje hamburgera, Science Care i Rogers prave milione od ljudskog organa.

Prema internet stranici kompanije ona je zapravo posrednik između donatora i medicinskih istraživača i naučnika. Takođe obećava kremaciju bez ikakvih troškova donatora ili njihovih porodica.

Donacija organa je strogo kontrolirana u SAD, ali prodaja organa i drugih djelova tijela za transplantaciju je protiv zakona.

Potpuno je drugačije kada se radi o doniranju organa preminulih.

Izgleda da ne krše zakon jer američki propisi ne zabranjuju da radite šta god želite sa leševima koji su donirani nauci.

Navodi se da donacijom tijela porodice uštede mnogo novca.

Sahrana, uključujući troškove oko kovčega, spomenika i slično može da košta porodicu od 7.000 dolara, dok cijena za kremiranje, koje postaje sve popularnije, iznosi 1.000 dolara.

Kada se donira tijelo, kompanija preuzima sve troškove, a na primjer, za mozak navodno zarađuju 750 dolara. Rođaci, ukoliko žele, preuzmu ostatak tijela, koji zatim kremiraju i stavljaju u urnu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.