GLOBUS

Rohani: Iran će nastaviti sa proizvodnjom projektila za svoju odbranu

Srna

29.10.2017

Iran će nastaviti sa proizvodnjom projektila za svoju odbranu i ne smatra da time krši međunarodne sporazume, rekao je danas iranski predsjednik Hasan Rohani.

Rohani je izjavu dao nekoliko dana nakon što je američki Predstavnički dom glasao za nove sankcije iranskom programu za balističke projektile. 

"Izgradili smo i nastavićemo da radimo na proizvodnji projektila i time ne kršimo nijedan međunarodni sporazum. Proizvodićemo bilo kakvu vrstu naoružanja koje nam je potrebno i gradićemo arsenal i koristiti to u svakom trenutku za našu odbranu", istakao je Rohani u svom govoru pred parlamentom.

SAD su ranije jednostrano uvele sankcije Iranu, navodeći da se raketnim probama krši rezolucija UN u kojoj se Teheran poziva da ne preduzima aktivnosto povezane sa projektilima koji mogu da nose nuklearno oružje.

Iran negira da teži proizvodnji nuklearnog naoružanja i tvrdi da ne planira gradnju projektila koji mogu da nose nuklearne glave.

Rohani je, takođe kritikovao SAD zbog odbijanja predsjednika Donalda Trampa da i zvanično potvrdi da Teheran poštuje sporazum postignut 2015. godine o nuklearnom programu Irana.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.