GLOBUS

Indija sljedeće godine šalje letjelicu na Mjesec

Avaz.ba

30.10.2017

Indijska svemirska agencija ISRO sljedeće će godine lansirati svoju drugu misiju usmjerenu prema Mjesecu. Nakon lunarnog orbitera koji je poslan prema Zemljinom prirodnom satelitu 2008. godine u sklopu misije Chandrayaan-1, sada će misija Chandrayaan-2 prema Mjesecu ponijeti i lander, kao i poseban lunarni rover.

Lansiranje će biti obavljeno uz pomoć indijske rakete GSLV Mark II koja će cijeli "paket" podići u Zemljinu orbitu. Nakon toga lunarni će orbiter odletjeti do Mjesečeve orbite, oko 100 kilometara iznad njegove površine. Odatle će biti ispušten lander koji će se spustiti na površinu Mjeseca i tamo u pogon pustiti istraživačko vozilo – oko 20 kilograma težak rover koji će istraživati površinu, te njezin hemijski i mineralni sastav.

Misiju Chandrayaan-2 ISRO će realizirati u suradnji s ruskom agencijom Roscosmos, koja će biti zadužena upravo za nadzor spomenutog landera. Prikupljeni podaci bit će radijskom vezom poslani prema orbiteru, a on će ih preusmjeriti prema kontrolnom centru na Zemlji.

Indijske svemirske misije ističu se po svojoj financijskoj efikasnosti. Podsjetimo, Indijci su sa samo 74 miliona dolara uspjeli 2014. godine u sklopu misije Mars Orbiter Mission dosegnuti Mars – budžet je to koji u Americi nije dovoljan niti za snimanje pristojnog holivudskog filma o Marsu. Lunarnoj misiji Chandrayaan-2 2015. je godine bilo dodijeljeno tek 91 milion dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.