GLOBUS

Djevojčica osuđena na život među četiri zida, niko ne želi da je gleda

( Printscreen)

Avaz.ba

30.10.2017

Afsin Kumbar (9), djevojčica iz Pakistana, osuđena je na život u svoja četiri zida jer mještani ne žele ni da je vide.

Naime, ona boluje od nepoznatog poremećaja mišića zbog koga ne može da uspravi glavu. Zbog tog poremećaja ne može ni da hoda, ni da sjedi, niti da jede ili koristi toalet. I za najmanji pokret potrebna joj je pomoć drugih.

Cijelo selo zbog toga je izbjegava - djeca su prosto uplašena, a stariji vjeruju da je njen izgled posljedica "grijehova". Zbog svega toga, mala Afsin ne ide u školu, a jedino društvo su joj njenih šestoro braće i sestara.

Njeni roditelji kažu da su je vodili kod više ljekara ali da niko od njih ne zna kako da pomogne djevojčici. Porodica ionako živi u teškim uslovima i bore se sa siromaštvom, pa je Afsinina jedina nada njen najstariji brat koji se nada da će doći do novca kojim će joj omogućiti odlazak kod specijaliste.


( Printscreen)

- Teško mi je da svakog dana gledam kako mi dijete pati. Ne mogu to više da izdržim, a nijedan ljekar ne zna o čemu se radi. Za bolje ljekare trenutno nemamo novca - kaže njen otac.

Afsin je, inače, pri rođenju izgledala kao i svaka prosječna beba, a problemi su počeli da se javljaju sa osam mjeseci.

- Kada je imala osam mjeseci, pala je na zemlju dok se igrala u dvorištu i povrijedila je vrat. Nismo odmah reagirali jer nismo imali novca za ljekara, a lokalni iscelitelj nam je rekao da će sve biti u redu. Ali stanje joj se nikad nije popravilo, naprotiv - što je starija, stanje joj je sve komplikovanije - kažu roditelji koji su se na kraju obratili i samoj državi za pomoć, a sada čekaju odgovor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.