GLOBUS

Pudždemon: Nisam došao u Belgiju da tražim azil

Avaz.ba

31.10.2017

Španski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis rekao je kako Karles Pudždemon (Carles Puigdemont) može zatražiti politički azil u Belgiji, no da bi bilo veliko iznenađenje da ga dobije.

Pudždemon je u Briselu održao konferenciju za medije, gdje je kazao kako niko od njih - nije napustio Kataloniju ili njihov posao već da su u srce Evropske unije došli predstaviti ovaj problem, prenosi Večernji list. 

Kazao je kako će poštovati rezultate nadolazećih izbora koje je organizirala centralna vlast. 

- Upitat ću Rahoja (Rajoy): Hoćete li vi poštivati rezultat? - kazao je Pudždemon na konferenciji. Rekao je i da od Evrope traži da reagira. 

- Ono što Katalonija prezentira zasniva se na evropskim vrijednostima - objašnjava katalonski lider. 

- Nisam došao u Belgiju tražiti azil - rekao je Pudždemon.

Nije siguran koliko će se zadržati u Belgiji. 

- Trebamo garancije. Kada ih dobijemo, vratit ćemo se kući - rekao je. 

Španska civilna garda pretražila je lokalna sjedišta katalonske policije, u sklopu istrage o referendumu o nezavisnosti koji je Madrid proglasio neustavnim, španska vlada najavila je za popodne vanrednu sjednicu, dok se katalonski lider Pudždemon, koji se od jučer nalazi u Briselu, namjerava tokom dana obratiti javnosti. 

Španska civilna garda ušla je u sjedište katalonske autonomne policije u gradiću Sabadelu pored Barcelone i u nekoliko drugih postaja tražeći dokumente i prepisku između katalonskih policijskih dužnosnika vezane za referendum 1. oktobra. Katalonska policija odbila je tada nalog suda te nije spriječila stanovnike da glasaju na referendumu. 

Čelnik katalonske policije Džosep Luis Trapero (Joseph Lluis Trapero) u međuvremenu je smijenjen te mu se sudi u Madridu. 

Novi šef katalonske policije, koji je do ove sedmice bio zamjenik, dobio je nalog ispratiti iz ureda razriješene katalonske dužnosnike. 

Španski ministri zakazali su vanrednu sjednicu za 18 sati, a Katalonci danas tokom dana očekuju obraćanje Pudždeomona iz Brisela, kamo je otišao u tajnosti nakon što mu je Madrid oduzeo ovlasti predsjednika katalonske vlade. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.