GLOBUS

Ko je "vozač smrti" sa Menhetna?

Avaz.ba

1.11.2017

Osumnjičeni za napad u Njujorku Sajfulo Saipov, koji je usmrtio osam i ranio 11 ljudi, stigao je u SAD iz Uzbekistana 2010. godine.

Saipov je, kako piše BBC, rođen 1988. godine, a vjeruje se da je živio u Ohaju, na Floridi i u Nju Džersiju od kad je dobio dozvolu za rad u SAD.

Uzbekistanac i bloger Mirakhmet Muminov rekao je da je Saipov, koji je oženjen i otac troje djece, postao agresivan nakon što se radikalizovao putem interneta.

Njih dvojica upoznali su se u Ohaju, nako što je Saipov došao u SAD.

- Nije bio obrazovan i nije poznavao Kur´an prije svog dolaska u SAD. Kada je došao ovdje, bio je normalan - rekao je Muminov.

Međutim, on dodaje da je Saipov postao depresivan, da se izdvojio iz zajednice i da je postao bijesan pošto nije uspjevao da nađe posao kao vozač.

- Zbog njegovih radikalnih pogleda, često se svađao sa drugim Uzbekistancima i preselio se na Floridu i potom sam izgubio kontakt sa njim - rekao je bloger.

Kako je dodao, oko 70.000 Uzbekistanaca trenutno živi u SAD, većina je u Njujorku, ali ima ih na Floridi, uglavnom u Orlandu, u Čikagu i Ohaju.

Jedini problem sa zakonom, Saipov je imao prošle godine u Misuriju zbog kršenja zakona u saobraćaju.

Kako piše New York Times, Saipov je došao u SAD sa veoma slabim znanjem engleskog i tražio je posao vozača kamiona ili Ubera.

- Bio je dobra osoba kada sam ga upoznao. Dopalo mu se u SAD. Bio je sretan i govorio da je sve OK. Nije izgledao kao terorista, ali ga nisam znao iznutra - rekao je njegov poznanik Kobiljn Matkarov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.