GLOBUS

Evo šta islam kaže za proslavu Noć vještica

Avaz.ba

1.11.2017

Širom Sjedinjenih Država jučer se obilježavao praznik - Noć vještica, noć uoči praznika Svih svetih prema zapadnohrišćanskoj tradiciji.

Islam ovaj praznik ne priznaje i smatra ga satanističkom proslavom. 


Najveća parada

Broj učesnika ovogodišnje parade u Njujorku, inače jedne od najvećih u SAD, bio je nešto manji nego što je uobičajeno u Noći vještica. Hiljade maskiranih Njujorčana paradiralo je Menhetnom povodom Noći vještica, samo nekoliko sati nakon što je, nekoliko blokova dalje, napadač kamionetom uletio među ljude na biciklističkoj stazi.

Noć veštica predstavlja početak trodnevnog obilježavanja Allhallowtide, vrijeme u liturgijskoj godini posvećeno sjećanju na mrtve, uključujući svece, mučenike i sve vjernike. Obilježava se 31. oktobra, u noći uoči dana Svih svetih, odnosno, Dana mrtvih, a svoje porijeklo ima u keltskoj mitologiji i paganskim običajima.

Irski imigranti su verziju ove tradicije prenijeli u Sjevernu Ameriku u 19. stoljeću. Noć vještica se proslavlja u SAD, Irskoj, Kanadi, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Portoriku, Japanu, Novom Zelandu i u nekim dijelovima Australije.

Porijeklo ovog praznika datira još od antičke keltske svetkovine Sahvin, posvećene istoimenom paganskom božanstvu. Kelti, koji su živjeli na prostorima današnje Irske, slavili su svoju Novu godinu 1. novembra, a noć pred Novu godinu slavili su Sahvin.

Vjerovali su da se tada duhovi mrtvih vraćaju na zemlju, uzrokujući probleme i uništavajući usjeve. Keltski paganski sveštenici gradili su ogromne lomače gdje su se ljudi okupljali, kako bi spalili usjeve i životinje kao žrtve keltskim božanstvima. U toku proslave nosili su kostime, uglavnom od životinjskih glava i kože.

Noć vještica se proširila skoro na sve kontinente, pod utjecajem američke kulture koja ih je pridobila putem televizije i ostalih medija.

Prema islamu, Noć vještica predstavlja đavolju proslavu i smatra se grijehom.

Na sajtu posvećenom islamskoj vjeroispovesti navodi se da je Noć vještica "ritual koji uključuju duhove mrtvih i slavljenje šejtana, da se slavljenje tog dana kod muslimana smatra grijehom, jer uključuje mnogo elemenata nevjerovanja i višeboštva."

Muslimanima se ne preporučuje da učestvuju u proslavama povodom Noći vještica i savjetuje se da ne bi trebalo da ga prihvataju kao praznik.

Paganski praznik

- Noć vještica je paganski praznik vještica i mrtvih. Kasnije su neki hrišćani pokušali da pokrste taj praznik nazivajući ga danom "svih svetih". Međutim, i dalje postoje hršćani koji se ograđuju od toga i taj dan ne smatraju praznikom, čak naprotiv. Danas neki od njih taj dan zovu Pakleni dan - rekao je jednom dr Muzamil Sidiki, bivši predsjednik Islamskog Udruženja sjeverne Amerike. 

Muslimani ističu da u islamu postoje samo dva praznika koja se obilježavaju, a to su ramazanski Bajram i kurban Bajram. Sve ostalo, po njima, nije od islama i nema nikakve vrijednosti u islamu.

- Sa islamskog stanovišta sve ovo vezano za praznik "Haloween" je oblik idolopoklonstva. Ovaj praznik nema mjesta u životu jednog muslimana i njegove djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.