GLOBUS

Islandski najveći vulkan prijeti erupcijom

Ilustracija

Piše: S.Me.

2.11.2017

Stručnjaci se boje da bi najveći vulkan na Islandu uskoro mogao buknuti i izazvati erupcijom divovski oblak od pepela koji bi uzrokovao putničke i zdravstvene probleme. 

Vulkan Bardarbunga s vrhom oko 2000 metara visine, smještenom pod najvećim ledenjakom u zemlji, potresao je niz velikih potresa tokom posljednjih nekoliko dana, najveći od posljednjeg izbijanja 2014. godine.

Sada se stručnjaci boje da podrhtavanje zemlje znači novu erupciju, prije ili kasnije. Vulkanolog stručnjak Pol Einarson (Páll Einarsson) sa Islandskog Univerziteta, izjavio je kako su najnoviji potresi dio serije potresa koji su "u nizu dvije godine".



Pol Einarson, geofizičar

Einarson je izjavio Daily Staru: "Vulkan se jasno priprema za sljedeću erupciju, koja se može dogoditi u idućih nekoliko godina.“

- Potresi prošle sedmice samo su simptomi ovog procesa, oni ne uzrokuju da vulkan izbije, - kazao je profesor.

Einarsson je dodao kako je "nemoguće" predvidjeti tačno kada će vulkan izbiti, ali je upozorio vlasti na Islandu da poduzmu mjere predostrožnosti kako bi se pripremili za "veću katastrofalnu erupciju".

Ako 10.000 godina star vulkan zaista eruptira, mogao bi donijeti emisije koje bi utjecale na kvalitetu zraka na Islandu i potencijalni oblak pepela koji bi mogao uzrokovati obustavu letova širom Evrope.

Sjećamo se erupcije vulkana Ejafjalajokula iz 2010. koji je također uzrokovao jednomjesečni problem u aviosaobraćaju širom Evrope.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.