GLOBUS

Vrhovni sud u Madridu odgodio saslušanje, uhapsiće Pudždemona ako ne dođe

Avaz.ba

2.11.2017

Španski Vrhovni sud odložio je saslušanja katalonskih zvaničnika optuženih za pobunu za sljedeću sedmicu i poručio da bi Karles Pudždemon (Carles Puigdemont) mogao da bude uhapšen.

Ukupno 20 regionalnih političara, uključujući i smijenjenog katalonskog lidera Pudždemona, pozvano je da se pojave pred sudom. U pitanju je 13 članova smenjenog katalonskog kabineta i šest članova parlamentarnog odbora.

Predsjednik Vrhovnog suda u Madridu Karlos Lesmes (Carlos Lesmes) rekao je da je "normalno" da se izda nalog za hapšenje, ako se neko ne pojavi pred sudom.  

"Kada se neko ne pojavi, a sudija ga je pozvao, u Španiji ili bilo kojoj drugoj zemlji EU, normalno je da se izda nalog za hapšenje", rekao je predsjednik Vrhovnog suda Karlos Lesmes.

Ranije, članovi smijenjene katalonske vlade i poslanici, počeli su da pristižu u dva suda u Madridu gde je trebalo da se suoče sa mogućim optužbama za pobunu zbog proglašenja nezavisnosti Katalonije.  

Ipak, saopćeno je da su saslušanja odložena na zahtjev njihovih advokata.

Pudždemon se nije pojavio na saslušanju u sudnici Višeg suda, a prvi je ušao katalonski "broj dva", smijenjeni potpredsjednik Oriol Žunkeras (Oriol Junqueras).  

Belgijski advokat Pol Bekert (Paul Beckert), koji zastupa Pudždemona, izjavio je juče da bi smenjeni katalonski lider trebalo da bude ispitan u Belgiji. Kako je Bekert izjavio, Pudždemon se neće vratiti u Madrid da bi se pojavio pred sudom.  

Smijenjeni katalonski lider traži garancije da će mu biti pravično suđeno, a pojedini saradnici su ga optužili da se "ponaša neodgovorno", prenosi B92.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.