GLOBUS

Agencija za hranu i lijekove SAD krenula u obračun s kompanijama koje "liječe rak"

FDA

Avaz.ba

3.11.2017

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) bori se protiv kompanija za koje se kaže da neosnovano tvrde da određeni proizvodi od marihuane mogu izliječiti rak.

Ove sedmice, Agencija je izdala upozorenja za četiri kompanije koje "ilegalno, online prodaju proizvode za koje tvrde da sprječavaju, liječe ili izliječe rak, bez dokaza koji podržavaju te tvrdnje, piše CNN.

U saopćenju agencije navodi se da nelegalno prodati proizvodi navodno sadrže kanabidiol (CBD), komponentu biljke marihuane koja nije odobrena od FDA.

Komesar FDA Skot Gotlib (Scott Gottlieb) naveo je u saopćenju da kompanijama ne dozvoljavaju da proizvode proizvode kojim namjerno u zabludu dovode bolesnike, tvrdnjama da njihova supstanca može izliječiti rak i da neće mijenjati principe u pogledu ovog pitanja. 

Kompanije koje su primile upozoravajuća pisma dužne su da odgovore u roku od 15 radnih dana, navodeći koje korake poduzimaju ili će se poduzeti.

- Greška se mora odmah ispraviti, jer ova povreda može dovesti do pravnog postupka, uključujući, oduzimanje proizvoda i zabranu rada - upozorila je FDA četiri kompanije. 

O kojim proizvodima se radi?

FDA je saopćio da su u ovu akciju uključeni proizvodi ulje, kapsule, sirupi, čajevi, losioni i kreme. 

Četiri kompanije koja su u srijedu dobile upozoravajuća pisma su "Greenroads Health", "Natural Alchemist", "It's Natural! Marketing & Consulting" i "Stanley Brothers Social Enterprises LLC".

Neke od prozvanih kompanija nisu željele komentarisati tekst, koje je kompanija "It'a Natural" poručila da im je drago što imaju mogućnost da situaciju rasprave s FDA.

Kompanija "Stanley Brothers" poručila je u saopćenju da ozbiljno pristupaju usaglašavanju s regulativom. 

- Naši klijenti vole da dijele svoje priče o tome kako su im naši proizvodi pomogli da poboljšaju svoje živote ili svoje najbližih ... Mi ćemo raditi sa FDA - poručuju iz "Stanley Brothers".

CNN je predstavio braću Stenli (Stanley) u dokumentarnom filmu "Weed" iz 2013. godine o mladoj djevojci koja se bori sa teškim napadima. 

- Postoji sve veći broj efikasnih terapija za mnoge vrste karcinoma - rekao je Gotlib. 

- Ali, kada je ljudima dozvoljeno da ilegalno trguju proizvodima koji ne pružaju utvrđenu korist, oni mogu usmjeriti pacijente dalje od proizvoda koji imaju dokazane anti-tumor efekte koji mogu produžiti život - poručio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.