GLOBUS

Crveni križ zbog korupcije izgubio višemilionska sredstva za borbu protiv ebole

Fena

3.11.2017

Iz Crvenog križa/krsta potvrđeno je da je više od pet miliona dolara sredstava za humanitarne potrebe izgubljeno zbog prevara i korupcije tokom epidemije ebole u zapadnoj Africi.

Revizori su otkrili prenapuhane cijene materijala i zaliha, plate za nepostojeće humanitarne radnike i lažne potvrde o carinjenju, izvještava BBC. 

Ebola, koja je bjesnila u periodu 2014.-2016. godine, uzela je najmanje 10.000 života.

Borba s ovom bolešću podrazumijevala je ogromnu humanitarnu operaciju koja je koštala stotine miliona dolara. Nakon što se ebola proširila po Liberiji, Sieri Leone i Gvineji, Federacija Crvenog križa u Ženevi je novčane donacije slala društvima Crvenog križa u svakoj od tih zemalja, ukupno 100 miliona dolara. 

Istragom revizora Crvenog križa otkriveno je da je u Liberiji nestalo 2,7 miliona dolara zbog lažno navedenih previsokih cijena materijala i zaliha ili zbog plata za nepostojeće radnike. 

U Sieri Leone osoblje Crvenog križa navodno je sarađivalo s lokalnim bankarima kako bi ukrali više od dva miliona dolara, dok je u Gvineji, gdje se istraga još uvijek provodi, oko jedan milion dolara nestao u lažnim potvrdama o carinjenju.  Iz Crvenog križa u Ženevi su za BBC kazali da se duboko izvinjavaju zbog ovih gubitaka, te dodaju da je ova organizacija uvela strožija financijska pravila i da će kazniti svakog uposlenika Crvenog križa koji je umiješan u ovaj skandal.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.