GLOBUS

Kanada uvela sankcije protiv 30 Rusa zbog smrti advokata Sergeja Magnitskog

Fena

3.11.2017

Kanadske vlasti odredile su sankcije protiv 30 ruskih zvaničnika za koje tvrde da su odgovorni za smrt Sergeja Magnitskog koji je umro u zatvoru 2009. godine.

Magnitski je bio advokat koji se borio protiv korupcije, a koji je uhapšen i zatvoren nakon što je razotkrio ogromnu poreznu prevaru, podsjeća Reuters. 

Mjere kojima se zamrzava imovina ovih zvaničnika i zabranjuje im se ulazak u Kanadu uvedene su novim zakonom koji vladi daje mogućnost da kažnjava one osobe za koje smatra da su krive za kršenje ljudskih prava, saopćeno je iz ministarstva vanjskih poslova.  Među kažnjenim pojedincima je Aleksandar Bastrikin, čelnik ruske Istražne komisije i bliski saradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

Vlasti u Moskvi prošlog mjeseca su zaprijetile osvetom ukoliko Kanada zabrani ulazak ruskim državljanima po ovom novom zakonu.

Sjedinjene Američke Države su 2012. godine usvojile zakon po kojem mogu zamrznuti imovinu koju u SAD imaju ruski istražitelji i tužitelji koji su umiješani u Magnitskijevo hapšenje. Kao odgovor, ruske vlasti su zabranile Amerikancima da usvajaju rusku djecu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.